OTVARANJE NOVE FRONTE

Slovenci će spriječiti ulazak Todorića u Mercator

17.04.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Najavom da će zbog nacionalnog interesa spriječiti navodni pokušaj ulaska hrvatskog Agrokora u slovenski Mercator slovenska vlada možda 'otvara novu frontu' prema Hrvatskoj, piše u petak slovenski poslovni list Finance, dok ljubljanski Dnevnik tvrdi da su prve informacije o navodnom pokušaju preuzimanja najveće slovenske trgovačke kompanije do premijera Boruta Pahora došle od nacionalne obavještajne službe SOVA

Ministar financija u Pahorovoj vladi Franci Križanič izjavio je u četvrtak u parlamentu da bi slovenski nacionalni interes bio ugrožen ako Mercator preuzme strana trgovačka kompanija koja bi s polica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca 'skinula' domaće artikle koji čine 70 posto Mercatorove ponude.

O Mercatoru u Sloveniji po nekim ocjenama ovisi oko 100.000 radnih mjesta, a po uvriježenim mišljenjima i sudbina prehrambeno-prerađivačkog sektora koji svoje proizvode plasira preko Mercatorove mreže.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik piše da je Križanič u svojim izjavama otvoreno aludirao na Todorićev Agrokor. Pahorova je vlada, piše list, od obavještajne službe SOVA prije tjedan dana dobila informaciju da Infond Holding koji kontrolira celjski tajkun Boško Šrot zbog financijskih teškoća dio svojih dionica u Mercatoru namjerava prodati Todorićevoj kompaniji.

'Informacije SOVA-e da je Todorić s Unicreditom već dogovarao kredit kojim bi njegov Agrokor ušao u Mercator izazvale su u vladi pravu buru i mogle bi izazvati novo zaoštravanje s Hrvatskom', piše list u svom poslovnom prilogu.

Poslovni list Finance također tvrdi da je riječ o otvaranju 'nove fronte' prema Zagrebu ali istodobno i kritizira najave Pahorove vlade da će ponovo preuzeti kontrolu nad Mercatorom, ponovnim otkupom dijela njihovih dionica.

Prijašnja vlada Janeza Janše prodala je prije 3 godine državne udjele u Mercatoru Pivovarni Laško, čiji je direktor Šrot i Istrabenz holdingu, na čelu kojega je Igor Bavčar. Ta dvojica 'najistaknutijih slovenskih tajkuna' u financijskim su teškoćama kao i njihove tvrtke, a razlog su visoki bankovni krediti koje ne mogu redovno otplaćivati zbog prezaduženosti i financijske krize.

Slovenska vlada sada traži način kako spriječiti moguću prodaju Mercatora Agrokoru koja bi ugrozila slovenski prehrambeni sektor i vratiti te dionice pod državnu kontrolu, piše Dnevnik.

Križanič je sugerirao da bi jedan od načina mogao biti da Šrotove dionice ponovo otkupe državni fondovi koji su ih ranije prodali. Drugi način je da dionice u svom portfelju nekoliko godina zadrži Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je u većinskom državnom vlasništvu. Ta je banka ovaj tjedan Infond holdingu za još 45 dana produljila rok dospjeća 150 milijuna eura. Kako piše Dnevnik, Šrotu se s prodajom barem polovice od gotovo 50 posto dionica Mercatora s kojima raspolaže žuri jer se Infond holding zbog 430 milijuna eura kratkoročnih zajmova našao 'na rubu insolventnosti'.

List piše da slovenska vlada u atmosferi u kojoj se traži nacionalizacija imovine 'tajkuna' priprema i kadrovske izmjene u Novoj Ljubljanskoj banci, te da će na izvanrednoj skupštini te banke tražiti prijevremenu smjenu sadašnjeg nadzornog odbora, a da nije isključen niti odlazak Draška Veselinoviča s njezina čela na koje je došao prije dva mjeseca. Za te poteze vlada bi međutim trebala dobiti i potporu belgijske skupine KBC koja je još uvijek vlasnik trećine NLB-ovih dionica iako je još prije dvije godine najavila svoje povlačenje nakon što je slovenska vlada spriječila da dođe do većinskog vlasničkog udjela.

Draškovič je izjavio da je zbog pitanja koja su se pokrenula oko 'tajkunskih kredita', koje je banka odobravala zadnjih godina, bio pod velikim političkim pritiskom i da se kola lome na njegovim leđima iako je problem s financiranjem velikih državnih poduzeća i tajkuna star nekoliko godina.

Neki slovenski ekonomisti tvrde da će neke vodeće slovenske banke morati na kraju krajeva ipak otpisati dio takvih slabih kreditnih plasmana koji su došli na vidjelo u sadašnje vrijeme kreditnog grča i financijske krize, te da će neke banke trebati dodatno dokapitalizirati i očistiti njihove bilance.