nekad sredstvo plaćanja

Sjećate li se čekova? U Hrvatskoj ih danas unovčava samo jedna banka

03.10.2022 u 19:26

Bionic
Reading

Čekovi su nekada uz gotovinu bili sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, no danas se više ne unovčuju, osim u jednoj banci koja unovčava čekove stranih država kao vrijednosne papire

U inozemstvu su, naime, gotovinski čekovi bez obzira na digitalizaciju bankarskog sustava i dalje popularno sredstvo plaćanja, piše Dnevnik.hr. Banke u Hrvatskoj su tijekom godina smanjivale obujam otkupa čekova, a većina ih je zbog kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa te mnogobrojnih rizika i pokušaja prijevara donijelo poslovne odluke o prestanku poslovanja s čekovima.

Umjesto čekom, dužnik ima mogućnost obavljati plaćanje na transakcijski račun otvoren u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi, a u vezi s takvim načinom naplate, primatelj se mora direktno dogovoriti s dužnikom (inozemnim izdavateljem), objasnili su Lideru iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Jedina banka koja još u Hrvatskoj zaprima čekove inozemnih izdavatelja je Hrvatska poštanska banka (HPB), i to isključivo bankarske čekove i samo ako se radi o valutama eura i američkog dolara.