POMAK U PREGOVORIMA

Sindikati vozača autobusa do daljnjeg odgađaju štrajk

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2019 16:29
  • Objavljeno 05.09.2019 u 16:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Sindikati vozača i zaposlenih u javnom linijskom prijevozu u četvrtak su poručili kako do daljnjeg odgađaju svoj štrajk zakazan za 9. rujna, jer su "uvjereni da će se ispuniti svi njihovi zahtjevi"

"Mi smo na temelju nekih dokaza koje smo dobili iz ministarstava pravosuđa i prometa odlučili da u ovom trenutku odgađamo sindikalne aktivnosti u vezi sa štrajkom zakazanog za 9. rujna", kazao je predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar prometa Oleg Butković odlučili su u četvrtak udovoljiti zahtjevu sindikata vozača autobusa javnog linijskog prijevoza za boljom kaznenopravnom zaštitom odnosno osiguravanjem vozačima statusa službene osobe, najavivši izmjene Kaznenog zakona

Lisičak je rekao da su sindikati dobili dopis od Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) gdje se slažu da je potrebno izraditi granski kolektivni ugovor. Izrazio je nadu kako će se pregovori započeti ubrzo i u dobroj namjeri te da će se završiti uspješno za sindikate.

Predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić naglasio je iznimnu korektnost ministara Butkovića i Bošnjakovića. Od obojice su, dodao je, dobili jasnu podršku za ostvarivanjem statusa službene osobe.

"Cijelo ovo vrijeme naših aktivnosti i razgovora s ministrom Butkovićem je bilo korektno. On je uputio dopis ministru pravosuđa Bošnjakoviću da dobijemo status službene osobe. Bošnjaković nas je saslušao i obećao da će učiniti sve u prijedlogu izmjena zakona koji je u pripremi da stoji da je vozač službena osoba", kazao je Jelić.

Dodaje da nastavljaju razgovore sa županima kako bi riješili problem i napravili korektnu raspodjelu sredstava javnog financiranja za javni linijski prijevoz. Naglasio je kako svi ovi navodi idu u smjeru ostvarivanja svih njihovih zahtjeva.

"Mi smo se nakon svega ovoga sastali i odlučili prolongirati štrajk, i zajedno ćemo pratiti situaciju i razgovore što se događa i na koji način će se provesti obećanja koja su prikazana hodogramom", objasnio je Jelić.

Hodogram primjene Pravilnika o obavljanu linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu dobili su od Ministarstva prometa nakon sastanka sa pomoćnikom ministra Mariom Madunićem, u kojem se definira i javna usluga prijevoza putnika autobusima. Primjenom tog Pravilnika uređuje se tržište javnog linijskog prijevoza putnika autobusima u Hrvatskoj.

"Ako ne bude tako, ako netko pokuša izigrati naše dogovore, mi ćemo aktivirati sindikalne aktivnosti", kazao je Jelić. Dodaje kako će ustrajati do kraja i ispunjenja zahtjeva.

Duško Kulaš, povjerenik u Sindikatu prometa i veza, naglasio je kako ova sindikalna borba traje već godinama.

"Matricu smo napravili prije godinu i pol dana, u HUP-u je stajala jer su kazali da se nisu stekli uvjeti. Sada se pomalo stječu uvjeti, nadamo se da će se provesti pravilnik o javnoj usluzi koji sve to definira", poručio je Kulaš.

Dodaje kako bi se granski kolektivni ugovor trebao završiti do Nove godine te da bi se u njemu trebala zaključiti cijena rada, koja će uzrokovati i definiranje cijene javne usluge javnog linijskog prijevoza.

S obzirom na to da su djelomično ostvarili svoje zahtjeve, sindikati otkazuju štrajk, ali odluka o njegovom provođenju i dalje stoji, a provest će se ukoliko se ne provedu obećane odluke na zadovoljavajući način.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!