hoće li izaći na ulicu?

Vruća jesen za Vladu: Bune se liječnici i prosvjetari, prijetnje štrajkovima i prosvjedima vrlo su realne

02.09.2019 u 10:04

Bionic
Reading

Akoje suditi prema najavama sindikata, Hrvatsku bi ove godine doista mogla dočekati vruća jesen, piše u broju od ponedjeljka Jutarnji list

Sindikalcima je ovaj put, potvrdili su za dnevnik sindikalni čelnici, voda došla do grla pa ne treba čuditi to da Banskim dvorima postavljaju ultimatum: Ili će pristati na njihove zahtjeve za povećanjem plaća, ili će organizirati štrajkove i prosvjede.

Prijetnje štrajkovima i prosvjedima vrlo su realne. Ljudi odlaze iz Hrvatske, ne žele raditi u ovakvim uvjetima i za ovakve plaće upozorava za Jutarnji Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dodaje da Hrvatska u porastu plaća zaostaje za ostalim novim članicama EU, koje većim plaćama nastoje ublažiti problem iseljavanja s kojim se i one suočavaju.

  • +11
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Rumunjska i Bugarska još su prije nekoliko godina shvatile da samo većim plaćama mogu zaustaviti iseljavanje i krenule su povećavati plaće. Nisu se pritom previše osvrtale ni na preporuke Europske komisije, ni međunarodnih financijskih institucija objašnjava Sever.

Zahtjeve za većim plaćama Vladi su, podsjetimo, postavili liječnici, prosvjetari, policajci i zatvorski čuvari. Uz to, povećane plaća traže i vozači autobusa, iako njihov poslodavac nije Vlada, nego privatne tvrtke, javnim iznošenjem zahtjeva za većim plaćama i akcijama poput zaustavljanja prometa žele, ističe Sever, skrenuti pozornost na svoj problem, donosi Jutarnji list.