9. rujna

Vozači ne odustaju: Do kraja tjedna odluka o štrajku

02.09.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Čelnici sindikata vozača javno linijskog prijevoza u ponedjeljak su se sastali s pomoćnikom ministra prometa Mariom Madunićem, od kojeg su zatražili hodogram daljnjih poteza u vezi njihovih zahtjeva za povećanjem plaća i dobivanjem statusa službenih osoba, o čemu će ovisiti hoće li 9. rujna organizirati štrajk

'Tražili smo da se napravi hodogram aktivnosti u vezi sklapanja granskog kolektivnog ugovora, koji ćemo dobiti do četvrtka, nakon toga ćemo vidjeti jesmo li zadovoljni i odlučiti o obustavi ili provedbi planiranog štrajka', izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Vozači prijete da će organiziranjem štrajka na prvi dan škole izazvati prometni kaos ako se ne udovolji njihovim zahtjevima za 10-postotnim povećanjem plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, dobivanjem statusa službene osobe i provedbom uredbe Europske unije koja bi uredila financiranje javnog linijskog prijevoza. Potporu će im, najavljuju sindikati, na dan štrajka pružiti i javni gradski prijevoznici poput vozača ZET-a.

Iako sindikati vozača ne mogu izravno pregovarati s Vladom o povećanju plaća jer su većinom zaposleni u privatnom sektoru, traže od svojih poslodavaca da pokrenu izradu granskog kolektivnog ugovora i provedbu uredbe EU, koja je već izglasana u Zakonu o javnim uslugama, jer bi se njome uredilo financiranje javnog linijskog prijevoza.

Bošnjaković najavio sastanak sa sindikatima vozača

Lisičak je izvijestio da je poslan dopis ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću sa zahtjevom da se vozačima osigura status službenih osoba, a Bošnjaković je najavio da će se sastati sa sindikalcima kako bi utvrdili vrijeme za realizaciju tog zahtjeva.

Vozači traže status službene osobe kako bi se zaštitili od sve većeg fizičkog i psihičkog zlostavljanja putnika.

Lisičak je naglasio kako su sastanak napustili 'relativno zadovoljni', jer su postigli to što godinama nisu uspjeli, službeni kontakt s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

'Zadovoljni ćemo biti tek kada obavimo sastanak s Bošnjakovićem i dobijemo čvrsto jamstvo da će dodjela statusa službene osobe ići u proceduru', kazao je predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić.

On smatra da su u Ministarstvu ozbiljno shvatili njihove poruke te vjeruje da će ispuniti sve zahtjeve. 'Vrijeme do četvrtka pokazat će kako ćemo reagirati', naglasio je Jelić.

Ustvrdio je kako je već sve spremno za štrajk u ponedjeljak, 9. rujna, koji može spriječiti jedino 'kvalitetno odrađivanje' njihovih zahtjeva u Ministarstvu.