ZBOG PRODAJE CROATIA AIRLINESA?

Sindikati traže referendum o prodaji državne imovine

22.08.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću povodom najavljene prodaje Croatia Airlinesa. 'Već dugi niz godina bezuspješno tražimo od raznih vlasti u Republici Hrvatskoj donošenje ne samo nacionalne gospodarske i socijalne strategije, nego i nacionalne strategije privatizacije državne, dakle narodne imovine', ističe se u pismu...

'Poželjno je, budući da važnost te nacionalne imovine nadilazi važnost i mandat svake vlasti, svake vlade, postizanje širokog nacionalnog konsenzusa oko pitanja što se može prodati, što dati u dugogodišnji najam, a što mora ostati u nacionalnom, narodnom vlasništvu. Takvu strategiju treba se donijeti ne samo uz konsenzus stranaka i pojedinaca u Hrvatskome saboru, nego i široku javnu raspravu i potporu', ističu između ostalog iz NHS-a dodavši kako bi se o prodaji ili davanju u dugogodišnji najam nacionalne imovine trebao raspisati referendum.

'Državna imovina dio je nacionalnog bogatstva koju generacije stvaraju, čuvaju i nasljeđuju jedne od drugih. U Republici Hrvatskoj s njenom su neovisnošću generacije naslijedile puno. Nažalost, dio je imovine stradao u ratnim razaranjima, a još veći dio kroz pretvorbu i privatizaciju. Po neoliberalnom konceptu, nije važno tko je vlasnik imovine, važno je da to nije država. No bez obzira na taj nadnacionalni gospodarski koncept, države ipak zadržavaju vlasništvo nad puno toga što smatraju ne samo vrijednosno i strateški važnim, nego i onoga što je utkano u samo biće naroda. Razne vlade i vlasti u Republici Hrvatskoj, poharanoj prvim valom pretvorbe i privatizacije, nastavile su prodavati narodnu imovinu, prodajući u ime naroda, a bez da narod pitaju. U koliko je predizbornih programa stranaka ili pojedinaca bilo upisano što to namjeravaju konkretno prodati ako dođu na vlast? Pa, ako već nije pisalo prije izbora, onda bi, kad im narod da svoje povjerenje na izborima, poslije trebali i pitati taj isti narod', stoji u pismu. Sindikati kažu da, ako vlast nije u stanju stvoriti obećane uvjete za pokretanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje nacionalnog bogatstva, i ako nije u stanju podmirivati kreditne obveze, ipak ne bi smjela rasprodavati vrijednu nacionalnu imovinu.

'Opravdanje da se vrijedna nacionalna imovina jednostavno mora prodati kako bi se podmirile sve teže podmirive proračunske obveze i kako vlast ne može, ne smije iza sebe ostaviti takav dug nekim budućim vlastima i nadolazećim generacijama niti drži vodu niti je utjeha i spokoj budućim vladama i budućim generacijama. U prvoj varijanti ostavlja se dug, ali i imovina, ne samo kao zalog povrata duga, nego i nacionalno bogatstvo i jezgra daljnjega razvoja, a u drugoj se, nakon prodaje (u pravilu rasprodaje po ogromnim diskontima) smanjuje ili anulira dug, ali se trajno ostaje bez vrijedne nacionalne imovine, što svakako znači i osiromašenje budućih generacija unaprijed. Ostavlja ih se bez onoga što su stvarale i razvijale te iz koljena na koljeno baštinile generacije prije njih i što je njima trebalo ostati u nasljeđe kako bi one to dalje razvijale i ostavile sljedećim generacijama', kažu iz NHS-a dodavši da je najavljena prodaja Croatia Airlinesa tek nastavak niza politike ove vlade koja je odlučila prodati Hrvatsku poštansku banku, Croatia osiguranje, HŽ Cargo te u dugotrajnu koncesiju dati autoceste.

'Za prodaju tvrtki u državnome vlasništvu često se za argument uzima neoliberalni stav, koji promiču i MMF, Svjetska banka, bonitetne agencije i mnogi tobože neovisni gospodarski analitičari, kako je država loš gospodar pa tu imovinu treba prodati jer će privatnik s njome znati dobro gospodariti. To nije nikakav argument, bez obzira na hrvatsko višegodišnje iskustvo. Za uspješno poslovanje tvrtke nije važna vrsta vlasništva, već upravljačka struktura i radnici. Umjesto rasprodaje vrijedne državne imovine, još k tome u nevrijeme, treba je depolitizirati pa uprave i nadzorne odbore birati po sposobnosti, a ne po političkoj podobnosti i stranačko-koalicijskom ključu. A radnici će uvijek raditi požrtvovno i uz puno truda, najbolje što znaju i mogu, jer osjećaju svoju pripadnost tvrtki, samo im treba dobro organizirati posao i pravično ih platiti. Dakle, poslove treba voditi struka, a ne politika. Politika kojoj je narod državne tvrtke s povjerenjem dao na skrb treba upravljanje u njima povjeriti najboljima u struci, a ne najpodobnijima.

Generacije koje dolaze iza nas moraju naslijediti, osim imena i pripadnosti, i neke druge vrijednosti. Reći će pobornici rasprodaje da će naslijediti i ogromne dugove, no treba stvoriti uvjete da se gospodarskim aktivnostima dugovi vraćaju i narodno bogatstvo povećava, a ne rasprodaje i smanjuje', stoji između ostalog u pismu koje potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

281362,281200,281400,278173