novi sukob

Šef udruge dobavljača Agrokora: Fortenove nema novca za isplatu graničnog duga! Peruško: To nije istina!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 03.07.2019 11:55
  • Objavljeno 03.07.2019 u 11:55
Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Ponovno je zaiskrilo na relaciji između Fortenova grupe, tvrtke koja je sljednik Agrokor koncerna nakon nagodbe vjerovnika, i dobavljača Fortenove, a ovaj put je glavni razlog neisplata graničnog duga u iznosu od 18 milijuna eura ove godine

Na temelju nagodbe vjerovnika Agrokora, naime, dobavljačima se u idućih pet godina treba platiti ukupno 70 milijuna eura graničnog duga ako EBITDA, operativna dobit Konzuma, bude iznad 38,8 milijuna eura. Granični dug, pak, predstavlja dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a koji je dospio na naplatu nakon 10. travnja.

Kako je operativna dobit Konzuma nadmašila taj iznos, dobavljači očekuju da im se plati taj iznos, no dobili su informaciju da trenutačno na računu vlasničke kompanije Fortenova Group TopCo B.V. u Nizozemskoj nema novca za isplatu graničnog duga, piše Jutarnji list.

'Slijedom dopisa koji smo dobili od strane Fortenove imamo informaciju da grupa nema sredstava na računu za isplatu graničnog duga. Sastanak Upravnog odbora Udruge dobavljača bit će u srijedu u 10 sati i tada ćemo zauzeti službeni stav vezano uz nastalu situaciju te dogovoriti daljnje korake”, jučer je potvrdio tu informaciju Marin Pucar, predsjednik udruge dobavljača Agrokora i predsjednik Uprave Podravke.

“Kao predsjednik Udruge dobavljača mogu već sada reći da ćemo i dalje štititi interese dobavljača koji su u krizi Agrokora podnijeli najveći teret te zahvaljujući otpisu duga omogućili opstanak i daljnje poslovanje današnje Fortenova grupe. Fortenova je krenula u nove komercijalne pregovore s dobavljačima, a da nije u stanju platiti dospjeli granični dug, što nije poslovno korektno niti prihvatljivo. Uz to se angažiraju i dalje novi konzultanti koji bi trebali s dobavljačima ispregovarati nove komercijalne uvjete i uzeti znatan dio novca kao nagradu za taj angažman. Zabrinjavajući su i uvjeti financiranja roll up kredita, jer ako uzmemo u obzir uvjete koje banke i tržište kapitala trenutačno nude na tržištu, ne želimo da tako skupo kreditiranje na kraju plate dobavljači”, rekao je Pucar za Jutarnji list.

Na računu Fortenova grupe sa sjedištem u Zagrebu na računu vjerojatno ima više od 300 milijuna kuna keša. U suprotnom bi se, naime, sukladno ugovoru o roll up kreditu automatski aktiviralo dospijeće tog kredita na naplatu u cijelosti. Problem je što je taj novac potreban upravo kao osiguranje tog kriterija likvidnosti, kao i za operativno poslovanje hrvatskih kompanija Fortenova grupe, pa nije preusmjeren na račun nizozemske tvrtke koja bi trebala isplatiti granični dug.

  • +8
  • +5

Marin Pucar

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Fortenova grupa je, naime, angažirala konzultantsku kuću Alvarez & Marsal na poslovima restrukturiranja kompanije, a kako bi se smanjili troškovi poslovanja dobavljačima tvrtki unutar Fortenova grupe, pogotovo Konzuma, nude se novi, pooštreni uvjeti poslovanja. Pritom se ne dovodi u pitanje odredba iz nagodbe o modelu dostupnosti proizvoda dobavljača na policama Konzuma u idućih pet godina, ali se pooštravaju odredbe poput, na primjer, rabata.

Neki dobavljači ističu kako tako Fortenova grupa u stvari namjerava platiti granični dug novcem samih dobavljača. Prema nekim neslužbenim informacijama, Alvarez & Marsal su plaćeni i tako da će dio honorara biti proporcionalan s postignutom uštedom u rezanju troškova poslovanja Fortenova grupe (navodno 30 posto od uštede).

Podsjetimo, 4. travnja 2017. je dogovorom vjerovnika i Ivice Todorića restrukturiranje Agrokora preuzeo Antonio Alvarez III iz tvrtke Alvarez & Marsal. Međutim, tada Alvarez nije uspio postići dogovor između vjerovnika i uskoro je aktiviran lex Agrokor. Kao što je u svom dopisu naznačio Pucar, dobavljači su neugodno iznenađeni i cijenom novog zaduživanja kojim će se refinancirati roll up kredit u iznosu od 1,06 milijardi eura, a prema kojem će Fortenova grupa HPS Investment Partnersu plaćati osnovnu kamatu od 8,3 posto, odnosno efektivno oko 9,5 posto.

“Očekivali smo efektivnu kamatu od maksimalno pet ili šest posto, a ovakva kamata nam je upozorenje da je poslovanje Fortenova grupe daleko od onoga što se očekivalo nakon gotovo 2,5 godine vlasničko-operativnog restrukturiranja”, rekao je jedan od dobavljača.

  • +2

Irena Weber i Fabris Peruško

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, javio se iz Londona gdje, kako kaže, pregovore o refinanciranju roll-up kredita polako privodi kraju, a komentirajući navode dobavljača, ustvrdio je kako Fortenova grupa potpuno redovito podmiruje sve tekuće obveze i ostvaruje dobre rezultate iz operativnog poslovanja, te ispunjava sve obveze preuzete nagodbom vjerovnika Agrokora.

“Nije točno da smo Udrugu dobavljača obavijestili da Fortenova grupa nema sredstava na računu za dodatna plaćanja dobavljačima, već smo ih obavijestili da na računu nizozemske holding kompanije Fortenova Group TopCo B.V., koja je vlasnik operativne kompanije Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj, u ovom trenutku nema dostatnih sredstava za dodatna plaćanja.

No, nizozemska kompanija nije operativna kompanija te nije neuobičajeno da takva kompanija nema na raspolaganju zalihe likvidnosti, jer joj takve ne trebaju. Ta činjenica ni na koji način ne prejudicira likvidnost Fortenova grupe u Hrvatskoj. Likvidnost u Hrvatskoj je zadovoljavajuća, kompanija redovito i na vrijeme servisira i plaća sve svoje obveze, što uključuje i potpuno redovita plaćanja dobavljača kao što je bio slučaj i do sada kroz protekle dvije godine”, ističe Peruško.

“A dio navoda iz komentara Udruge dobavljača vjerojatno je vezan uz činjenicu da s dijelom dobavljača zaista pregovaramo o komercijalnim uvjetima poslovanja, što je također dio redovitog poslovanja kompanije našeg profila. Vjerujem da i naši dobavljači pregovaraju sa svojim dobavljačima te ćemo u najboljem interesu Fortenova grupe takve razgovore nastaviti voditi i dalje”, rekao je Peruško za Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!