plemeniti metali

Rusija priprema revoluciju na tržištu zlata, cijene bi mogle eksplodirati

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 13.11.2019 15:27
  • Objavljeno 13.11.2019 u 15:27
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ruska središnja banka već godinama kupuje velike količine zlatnih poluga kako bi smanjila ovisnost o američkom dolaru. U posljednjih deset godina, Rusija je povećala udio zlatnih rezervi u ukupnim rezervama s dva na 19,6 posto te sada raspolaže s 2.218 tona žutog plemenitog metala. Trenutna tržišna vrijednost tog zlata iznosi približno 107 milijardi dolara

No za razliku od ruske države, ruski građani su do sada jako malo ulagali u plemenite metale. Prema podacima World Gold Council-a, tijekom 2018. godine ruski građani su kupili samo 2,8 tona zlata. Za usporedbu, Njemci su navedene godine kupili 96 tona zlata, Indijci 162 tone, a Kinezi čak 304 tone žutog plemenitog metala.

Razlog slabog interesa Rusa za ulaganje u spomenuti metal bio je PDV na zlato od 20 posto, koji se odnosio na sve oblike ulaganja u zlato. No tijekom ove godine se po medijima počelo pisati da će doći do ukidanja tog poreza, kako bi i građani dobili isplativ način zaštite svoje ušteđevine od inflacije koja se događa kod svih papirnih valuta, doznajemo od Josipa Kokanovića, glavnog analitičara Banka Zlata

Tijekom ljeta je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim ukida PDV na zlato kada je u pitanju ulaganje putem bankovnih ugovora i računa vezanih za zlato. U tom se zakonu ne spominje fizičko zlato u obliku poluga i zlatnika, no mnogi smatraju da će i fizičko zlato biti oslobođeno poreza u nekoj od idućih izmjena zakona.

Novine Izvestia procjenjuju da bi trenutni zakon u roku pet godina mogao čak 15 puta povećati količinu kapitala koji ruski građani ulažu u zlato, što bi iznosilo približno 50 tona zlata godišnje.

Udruženje sudionika na tržištu zlata u Singapuru očekuje da bi navedene promjene mogle dovesti do prebacivanja 3-5 posto ukupne devizne štednje ruskih građana u zlato. Ukupna devizna štednja ruskih građana je 2018. godine iznosila približno 88 milijardi dolara, što znači da, ako se prognoze obistine, Rusi bi u zlato u idućim godinama mogli uložiti dodatnih 2,6 do 4,4 milijarde dolara.

  • +62
  • +59

Vladimir Putin

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Čak i za iznimno likvidno globalno tržište zlata to nije mali novac i vjerojatno će pozitivno utjecati na cijenu zlata. Ako bi došlo do ukidanja PDV-a i na fizičko zlato u Rusiji, za očekivati je da bi interes za ulaganjem u ovaj plemeniti metal dodatno porastao.

Postoji mogućnost da će i neke druge države slijediti Europsku uniju i ukinuti PDV na zlato. Naime, u cijeloj EU (uključujući Hrvatsku) investicijsko zlato je oslobođeno svih poreza i praktički se smatra metalnim novcem, koji svojim vlasnicima daje neovisnost o stabilnosti banaka ili čak država. Što se više država odluči na taj korak, cijena zlata može samo rasti u nadolazećim godinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!