uzbuna u londonu

Cijena zlata u Velikoj Britaniji nikad viša zbog straha od nuređenog Brexita

12.08.2019 u 14:49

Bionic
Reading

Prvi potezi Borisa Johnsona na poziciji premijera Ujedinjenog Kraljevstva daju naslutiti da je nova britanska vlada spremna na razlaz s EU bez ikakvog dogovora o daljnjoj suradnji. Johnsonove izjave su uznemirile sudionike na financijskim tržištima koji su panično počeli prodavati britansku funtu u strahu od ekonomskog kolapsa britanskog gospodarstva, piše za tportal Josip Kokanović, analitičar Banke zlata

Već slaba funta je u samo nekoliko dana izgubila dodatnih 4 posto vrijednosti i sada se u odnosu na dolar nalazi na najnižoj razini u posljednje dvije godine, a u odnosu na euro vrlo blizu najniže razine u posljednjih deset godina.

Rastući rizik od "No deal Brexita" je doprinio interesu investitora za sigurnim utočištima za kapital - državnim obveznicama, švicarskim frankom te zlatom i srebrom, kojima cijene rastu.

U posljednjih godinu dana cijena zlata izražena u funtama porasla je 32 posto, izražena u eurima 28 posto, a u američkim dolarima 23,5 posto.

Slabljene funte i istovremeni rast cijene zlata izražene u svim valutama doveo je Britance koji ulažu u plemenite metale u nezahvalnu poziciju - ako sada žele s funtama kupiti zlato, platit će ga više nego ikad u povijesti. Istovremeno, svi oni koji su prijašnjih godina ulagali u žuti plemeniti metal su profitirali. Od referendumske odluke o Brexitu, cijena zlata izražena u funti porasla je preko 40 posto.

Unca zlata trenutno košta 1241 funti, što je najviša cijena zlata u povijesti. S obzirom da niti Boris Johnson ni EU za sad ne daju naslutiti da će popustiti u svojim stajalištima, dodadašnji trendovi i na funti i na zlatu bi se mogli nastaviti.

  • +22
Borisa Johnsona Izvor: Pixsell / Autor: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL