Zlatno spajanje

Nastaje najveći svjetski proizvođač zlata vrijedan 18 milijardi dolara

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 28.09.2018 10:24
  • Objavljeno 28.09.2018 u 10:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Barrick i Randgold su lani zajednički proizveli oko 205 tona zlata, a obje kompanije se nadaju da će spajanjem dobiti dodatnu stabilnost jer su dosad bile fokusirane samo na pojedine regije

Tržišta plemenitih metala odjeknula su nakon što je u ponedjeljak objavljeno da će dobiti novog svjetskog lidera u proizvodnji, odnosno iskapanju zlata. Barrick Gold, kompanija sa sjedištem u Torontu u Kanadi, i Randgold, kompanija koja najveći dio poslovanja obavlja u Africi, ali joj je sjedište na britanskom otoku Jersey, trebali bi se spojiti u 18 milijardi dolara vrijednog diva, objavile su te rudarske korporacije. Zajednički godišnji prihodi trebali bi im se kretati oko desetak milijardi dolara.

Prema objavljenim planovima, Barrick Gold će u dioničkoj transakciji vrijednoj 6,1 milijardu dolara preuzeti Randgold te će na kraju sadašnji dioničari Barricka držati dvije trećine vlasništva nove kompanije, a sadašnjim dioničarima Randgolda će pripasti ostatak. Dionice obiju kompanija izlistane su na svjetskim burzama i vlasnici su im uglavnom investicijski fondovi i slični financijski investitori.

Prema inicijalnim komentarima analitičara, spajanje bi trebalo biti korisno za obje kompanije. Rudnici Barrick Golda su najvećim dijelom raspoređeni po Sjevernoj i Južnoj Americi, dok je Randgold fokusiran na područje središnje i zapadne Afrike. Barrick će se na taj način vratiti na afričko tržište, s kojega se najvećim dijelom povukao prije osam godina, dok će Randgoldu dobro doći smanjenje izloženosti rizičnim državama Afrike.

Godišnja svjetska proizvodnja zlata iz rudnika kreće se uglavnom u rasponu od 2500 do 3000 tona. Najveći svjetski proizvođač je Kina, u kojoj je lani proizvedeno 429,4 tone, a na listi slijede Australija (289 tona), Rusija (272,3 tone), Sjedinjene Američke Države (243,6 tona) te Kanada (171,2 tone), Peru (166,6 tona), Južnoafrička Republika (156,9 tona) i Finska (130,1 tona). Barrick Gold lani je proizveo 5,3 milijuna unci zlata, a Randgold nešto skromnijih 1,3 milijuna, što zajedno i preračunato iznosi oko 205 tona, odnosno nešto manje od desetine svjetske proizvodnje. Američki Newmont Mining će se nakon spajanja nalaziti na drugom mjestu s lanjskom proizvodnjom od 5,3 milijuna unci, odnosno oko 164 tone zlata. Barrick Gold se uz kopanje zlata bavi proizvodnjom bakra te u Čileu u jednom rudniku polovično dijeli vlasništvo s poznatom rudarskom kompanijom Antofagasta hrvatskih iseljenika, obitelji Lukšić.

Antofagastin rudnik Chuquicamata u pustinji Atacama u Čileu

Antofagastin rudnik Chuquicamata u pustinji Atacama u Čileu

Izvor: Alamy / Autor: Daniele Falletta

Analitičari komentiraju kako je spajanje znak da obje kompanije računaju na to da će dugoročno rasti cijene zlata na svjetskom tržištu. Nakon financijske krize zlato je krajem 2009. godine preskočilo cijenu od 1000 dolara po unci, da bi dvije godine kasnije premašilo čak i razinu od 1800 dolara. No od sredine 2013. cijena mu uglavnom ne prelazi razinu od 1400 dolara, a od proljeća ove godine do ovih dana cijena mu je skliznula s 1350 na 1200 dolara po unci.

Glavni izvršni direktor nove kompanije bit će sadašnji šef Randgolda Mark Bristow, a dionice nove kompanije bit će izlistane na burzama u New Yorku i Torontu, piše Reuters. Rudarske kompanije koje se bave proizvodnjom zlata proteklih godina našle su se pod pritiskom investitora zbog lošeg upravljanja kapitalom, što ih je prisililo na rezanje troškova, a to je umanjilo apetit za preuzimanjima i spajanjima.

  • +11
  • +8

Zlato

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bristow, čije riječi prenosi BBC, kazao je da se 'industriju kritiziralo zbog kratkoročnog fokusa, nediscipliniranog rasta i slabog povrata na investirani kapital. Zajednička kompanija će biti vrlo drugačija'. Dodao je i kako će zbog novog poslovnog plana morati biti spremni 'donositi neke teške odluke', uz 'vrlo kritičan pogled' na vlastitu imovinu. Prema ocjenama analitičara, obje kompanije su fokusirane na proizvodne troškove, što bi im trebalo omogućiti profitabilno poslovanje, čak i ako cijena zlata padne na 1000 dolara po unci.

Transakcija bi trebala biti dovršena do kraja prvog tromjesečja iduće godine, nakon što stignu dozvole regulatora, a ako se ostvare pozitivna očekivanja dioničara obiju kompanija - zlatno doba za ova dva proizvođača zlata tek dolazi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!