dragocjene sirovine

Europa još uvijek rado posluje s ruskom tvrtkom koja ne može pod sankcije iako je financirala gradnju podmornice: 'Čudno. Bila je na popisu i nestala...'

24.11.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Više od 85 posto neobrađenih dijamanata iz čitavog svijeta prođe kroz Antwerpen. U drugi po veličini grad Belgije slijeva se drago kamenje iz dalekih rudnika Bocvane, Kanade, Južne Afrike, Angole – i Rusije. Unatoč krvavom ratu u Ukrajini koji je zaustavio trgovinu drugim dobrima vrijednu milijarde eura, dijamantna rijeka iz Rusije, istina u nešto manjem obimu, i dalje postojano teče

Europska unija (EU) prestala je uvoziti ruski ugljen, postupno zavrće i naftnu pipu, prestala je kupovati i zlato, kavijar i votku iz Rusije, ali dijamanti uvijek nekako ispadnu s liste sankcioniranih. Što je još zanimljivije, to je trgovina koja je važna samo jednoj državi članici EU-a – Belgiji – koja štoviše, barem službeno, ponavlja da se neće protiviti zabrani uvoza.

Trgovina dijamantima nastavlja se unatoč pritisku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. 'Mir vrijedi više od bilo kojeg dijamanta', rekao je Zelenski u ožujku belgijskom parlamentu.

Drago kamenje se uvozi u EU iako je ruska kompanija za rudarenje dijamanata Alrosa pod kontrolom države. Rusija i Jakutija, golema sjevernosibirska regija u kojoj se nalazi većina rudnika tvrtke, zajedno posjeduju 66 posto Alrose.

Izvršni direktor Alrose, Sergej Sergejevič Ivanov, bio je jedan od prvih oligarha koje je SAD sankcionirao prvog dana ruske invazije na Ukrajinu. Njegova oca, Sergeja Borisoviča Ivanova, bivšeg ruskog ministra obrane, također pod američkim sankcijama, Washington navodi kao jednog od najbližih saveznika Vladimira Putina.

Nadalje, tvrtka je financirala izgradnju podmornice B-871 – nazvanu Alrosa – za rusku mornaricu početkom 90-ih. Podmornica se vratila u more u lipnju nakon osmogodišnje nadogradnje koja je uključivala njeno opremanje krstarećim projektilima Kalibr, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

U rujnu se upravo Alrosino financiranje gradnje podmornice navodilo kao razlog za stavljanje tvrtke na listu za sankcije, ali kad je Bruxelles izašao sa službenim popisom, njezino ime je nestalo. Bilo je to barem drugi put da se tvrtka u zadnji tren spasila blokade, piše The Guardian.

'Čudno je to. Alrosa je bila u prijedlogu Europske komisije, a onda smo dobili informaciju da je nema', izjavio je jedan diplomat EU-a.

Sad Poljska i baltičke zemlje pritišću Bruxelles da se dijamanti uvrste u sljedeći krug sankcija EU-a – deveti – koji je Komisija obećala provesti prije kraja godine.

U međuvremenu je SAD zabranio uvoz neindustrijskih dijamanata iz Rusije dok je Velika Britanija sankcionirala Alrosu u ožujku. Ali niti jedna zemlja nema toliko velik centar za trgovinu dijamantima kao Belgija.

U Antwerpenu se trguje dragim kamenjem od 15. stoljeća i to većinom u dijelu grada koji nosi naziv Dijamantna četvrt. Ondje radi oko 1700 tvrtki i 4500 trgovaca.

  • +9
Dijamanti Izvor: Profimedia / Autor: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Prije invazije na Ukrajinu 25 posto neobrađenih dijamanata koji su prolazili kroz Antwerpen dolazilo je iz Rusije. U 2021. Belgija je uvezla ruskih dijamanata za 1,8 milijardi eura (1,6 milijardi funti) i 1,2 milijarde eura u prvih osam mjeseci 2022., prema podacima belgijske nacionalne banke.

U 2022. trgovina je išla gore-dolje, naglo je porasla u lipnju na 393,8 milijuna eura, a zatim je isto tako brzo pala. U kolovozu je Belgija uvezla ruskih dijamanata u vrijednosti od 35,9 milijuna eura, što je u odnosu na isti mjesec lani pad za 83 posto.

Glasnogovornik javno-privatne tvrtke AWDC, koja koordinira trgovinu dijamantima u Antwerpenu, Tom Neys objasnio je da se porast trgovine u lipnju temeljio na poslovima zaključenim prije rata u Ukrajini. Čim je počeo sukob, zavladala je neizvjesnost.

'Tri mjeseca mala vojska odvjetnika istraživala je ​​jesu li sklopljeni poslovi u redu, je li sve u skladu s promjenjivim pravilima u SAD-u i Europi. Stalno su morali pronalaziti nova logistička rješenja', rekao je Neys.

On unatoč velikom padu trgovine od lipnja odbija mogućnost zabrane uvoza. Tvrdi da u Antwerpenu moraju ostati otvorena vrata za rusko drago kamenje jer bi to pogodilo male tvrtke i trgovce.

'Velike kompanije imaju alternative ruskim dijamantima, ali za male trgovce to je vrlo teško. To bi ih uništilo. Neka nišna tržišta ne mogu bez ruskih dijamanata. Oni su, naprimjer, standard za kirurške očne skalpele', tvrdi Neys.

AWDC upozorava da je 10.000 radnih mjesta ugroženo u slučaju zabrane uvoza ruskih dijamanata iako neki analitičari tvrde da je ta brojka prenapuhana.

Belgijska vlada službeno nije nikad bila protiv uvođenja sankcija na ruske dijamante. Ipak, kad se Alrosa našla na zadnjem popisu, Belgija je, prema neslužbenim informacijama, bila suzdržana.