ne zanima ih

Zelenski planira napasti Belgijance zbog uvoza ruskih dijamanata. Trgovci u Antwerpenu i političari odbit će ga i neće ni trepnuti

30.03.2022 u 19:40

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak bi se trebao obratiti belgijskom parlamentu, a tamošnji političari već se spremaju na verbalni napad bivšeg komičara. Belgija bi se mogla naći na nišanu Zelenskog zbog uvoza dijamanata iz Rusije, neprekinutom unatoč invaziji na Ukrajinu

Prijestolnica trgovine dijamantima je grad Antwerpen, a trgovinom se bavi ruska kompanija Alrosa, u djelomičnom vlasništvu države. Dijamanti sigurno ne financiraju ruski rat u istoj mjeri kao kupovina ruske nafte i plina, ali očekuje se da Zelenski neće ignorirati ni tu stavku.

Rusija je prvi svjetski izvoznik nebrušenih dijamanata. Samo lani u drugi najveći grad u Belgiji izvezli su dijamante vrijedne 1,8 milijardi eura, objavio je Politico. U paketima sankcija koje je Unija uvela Rusima trgovina svim luksuznim robama je zabranjena, što uključuje dijamante, ali ne i one nebrušene.

Gotovo sve dijamante u Rusiji rudari Alrosa, a njezin je šef Sergej Sergejevič Ivanov, čiji je otac Sergej Borisovič Ivanov, inače bivši šef osoblja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ivanovi se već nalaze na američkoj crnoj listi sankcija, ali na europskima - nisu. Samo lani Alrosa je od prodaje dijamanata ostvarila prihod od četiri milijarde američkih dolara.

Američka nevladina udruga Justice & Paix stoga i od EU-a traži da sankcioniraju Ivanove i zabrane uvoz svih dijamanata iz Rusije. 'Trgovina dijamantima pomaže financirati rat u Ukrajini, a kao lider u demokraciji i promicanju ljudskih prava, EU se mora iskazati i voditi primjerom', poručuju iz tog NGO-a koji podržavaju i belgijski zeleni, trenutačno u vladajućoj koaliciji.

Zeleni se zalažu za to da Europska komisija stavi Sergeja Ivanova na EU-ovu listu sankcioniranih, no ta je operacija jako rizična, tvrde trgovci dijamantima.

'Takve bi sankcije samo preusmjerile trgovinu u druge centre - Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate - te imaju smisla jedino ako se uvedu globalno. Dvadeset godina radili smo na tome da trgovinu dijamantima učinimo transparentnijom - hoćemo li sad sav trud prebaciti u ruke Dubaija, a koji je već otvorio vrata ruskim oligarsima', pita se Tom Neys, glasnogovornik World Diamond Centra iz Antwerpena.

Belgijski premijer Alexander De Croo nekoliko puta ponovio je da njegova država neće blokirati embargo na ruske dijamante ako takvu odluku donese Europska komisija, no napomenuo je i da zabrana nije po principima sankcija: mogla bi više naškoditi Europi nego Rusiji. 'Ne ratujemo sami protiv sebe', slikovit je bio De Croo.

S time na umu, ne treba očekivati zabranu uvoza ruskih dijamanata, a toga su svjesni i aktivisti te su već počeli tražiti pomoć u lobiranju u Sjedinjenim Američkim Državama - iako Amerikanci elegantno zaobilaze sankcije uvozeći ruske dijamante iz Indije.