ULAGAČI PRED VRATIMA

Rusi preko Srba žele hrvatsku naftu

30.10.2012 u 18:19

Bionic
Reading

Ruski Gazpromnjeft iskazao je zanimanje na sudjelovanje na hrvatskom natječaju za geološka istraživanja i vađenje nafte u Panonskom bazenu i na dnu Jadranskog mora

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu energetike Rusije, agencija Interfax javlja da je Gazpromnjeft o tome obavijestio vladu u Zagrebu i već počeo pripremu za registraciju tvrtke kćeri u Hrvatskoj, kako bi sudjelovala na tim natječajima. Izvor je dodao da bi natječaj za istraživanje i vađenje nafte na Jadranu i u hrvatskom dijelu Panonije mogao biti raspisan uskoro.

Ruska kompanija planira i stvoriti vlastitu mrežu benzinskih pumpi pod brendom 'Gazprom' u Hrvatskoj preko Naftne industrije Srbije (NIS) koji su većinski vlasnici i preko koje namjeravaju osnovati tvrtku kćer. Pored toga, Gazpromnjeft razmatra mogućnost sudjelovanja u izgradnji i upravljanju elektrogeneratorskim objektima) u Hrvatskoj, među kojima su i oni koji koriste obnovljive izvode energije, navodi agencija Interfaks.

Ruska agencija prenosi riječi neimenovanog predstavnika NIS-a da Hrvatska ulazi u spisak zemalja koji su prioritetni za diverzifikaciju poslovanja te kompanije. 'Proučavamo sve mogućnosti za razvoj našeg biznisa u toj zemlji - to se tiče i vađenja nafte i energetike i prodaje naftnih proizvoda i logistike. Trenutno aktivno proučavamo tržište i tražimo nove mogućnosti', rekao je taj izvor iz NIS.

'Što se tiče natječaja za istraživanja na naftnim izvorima na teritoriju Hrvatske, koje je objavila Hrvatska, NIS analizira svrsishodnost sudjelovanja', dodao je on. Interes za sudjelovanje na natječaju za geološka istraživanja i vađenje nafte na devet mjesta u Hrvatskoj, pokazivala je i druga ruska kompanija, Zarubežnjeft, koja je zajedno sa švicarskom tvrtkom White Falcon i Janafom već stvorila zajedničko poduzeće za sudjelovanje na tim natječajima - Zarubežnjeft Adrija.

Prema riječima tog izvora, Zarubežnjeft je i dalje zainteresirana za te tendere i o tome je javno govorila na međuvladinoj rusko-hrvatskoj komisiji, prenose banjalučke Nezavisne novine.