UMJESTO DOGOVORA ARBITRAŽA

Ribić odbio i najnoviju Vladinu ponudu

16.07.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi okupljeni u Maticu sindikata ni danas nisu htjeli potpisati Dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora, stoga je sljedeći korak arbitraža najavljena još u petak, a prvi na metu su prosvjetari čije će plaće pasti od 150 do 600 kuna za što Matica upozorava da je riječ o ucjeni

Premda je Vlada, koja je danas Matici dala posljednju šansu, bila spremna potpisati i aneks u kojemu bi izrijekom stajalo da bi se u budućnosti prilikom pregovora oko novog kolektivnog ugovora razgovaralo o mogućem povratu materijalnih prava ako se poboljšaju gospodarski parametri, Matica nije bila za potpis jer oni traže obavezan povrat materijalnih sredstava.

'Žao nam je, ali dogovor ni nakon najnovijeg približavanja Vlade sindikalnim zahtjevima nije nažalost postignut i sljedeći korak je arbitraža', kazao je nakon sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, kazavši da slijedi i obustava isplate posebnih dodataka na koeficijente od tri, pet, sedam i devet posto, ovisno o godinama staža.

'Mislim da to nije mudro, a bit će zanimljivo vidjeti što će na to reći naši članovi, koje će Vlada sada kazniti jer mi nismo pristali potpisati', kazao je potpredsjednik Matice Vilim Ribić i ponovio da oni nisu krpa, ni otirač.

Prije početka arbitraže Vlada neće dirati koeficijente, no bude li ih bila prisiljena kresati, već se spominjalo 10 posto, a u međuvremenu, već od 1. kolovoza prosvjetarima će mjesečno gubitak na plaći biti od 150 do 600 kuna dok će dijelu plaća od 1. srpnja biti uvećana za 2,3 posto.

Među sindikatima bukti otvoreni sukob što se opet vidjelo i na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka, a na kojoj je vladala poprilično mučna atmosfera praćena brojnim upadicama i međusobnim optužbama i prozivanjima, a nije se štedjelo ni Vladu i ministra Mrsića, u čemu su prednjačili sindikalce Matice na čelu s Ribićem.


'Njihovi će ljudi izgubiti zahvaljujući njima, a i naši će to morati kusati', poručila je zdravstvena sindikalka potpisnica Dodatka Spomenka Avberšek Ribiću kojemu nije bilo jasno što na današnjem sastanku rade sinidikati koji su već u petak potpisali Dodatak pa se rasprava s pregovora preselila i na konfernciju za medije nakon sastanka na kojoj su sindikati nastavili međusobnu paljbu i optuživali jedni druge da lažu, a neki i Mrsića.

Primjerice, samo jedna od nesuglasica i pitanja tko je što i kako shvatio - a interpretacija je bila osobno osebujna - odnosilo se na to je li Vlada, kako za razliku od Ribića, tvrde Mrsić i dio sindikata, uključujući čak i neke iz Matice, htjela dati Matici time-out od 24 sata za razmatranje najnovijeg prijedloga.

Avberšek nije štedjela ni druge kolege te im je poručila da nemaju što biti sindikalni čelnici, a Zvonimir Laktašić, koji je još dok je ona govorila izašao van kao što su to prethodno učinili i Ribić i Branimir Mihalinec, te njoj doviknuo: 'Ti ćeš nama određivati hoćemo li biti čelnici!', na što mu je Avberšek dobacila da neka bude demokrat.

Abitraža će odrediti daljnje korake - pregovora više nema

'Vlada niti u jednom trenutku ne smatra da se institut materijalnih prava treba brisati iz TKU-a i to smo bili spremni potpisati u Aneksu. Međutim, četiri sindikata nisu pristala na to i Vlada će krenuti daljnjim koracima koje smo najavili te pokrenuti i arbitražu koja mora dati jednostavan odgovor, znači li to što su četiri sindikata potpisala izmjene TKU da se izmjene ne mogu ili mogu proširiti na ostale sindikate. Mi ćemo sutra uputiti službeni poziv sindikatima da imenuju svoje članove u arbitražu i predložit ćemo nezavisnog eksperta čija će odluka biti konačna', kazao je Mrsić i izrazio žaljenje što će nekim građanima plaće pasti od 150 do 600 kuna.

'Htjeli smo se osigurati da se, kad iduće godine bude nedostajalo novca, ne gura opet ruka u džep prosvjetara', rekao je Zvonimir Laktašić iz Sindikata učitelja i dodao da oni trebaju pisani trag da će se prava vratiti i da na ovo ne mogu pristati.

Sada slijedi arbitraža u kojoj će sudjelovati dva člana koja predstavljaju sindikate i dva člana u ime Vlade te jedan neutralni arbitar, koji će presuditi vrijede li ova četiri potpisa tako da se Dodatak TKU-a odnosi na sve ili ne, a u tom slučaju slijedi otkazni rok ugovora.

Nema dogovora između Vlade i sindikata