RAST DOLAZAKA 10,1 POSTO

Rekordna turistička žetva u kolovozu

09.09.2013 u 13:42

Bionic
Reading

U prvih osam mjeseci zabilježen je porast od 5,4 posto u dolascima i 3,3 posto u noćenjima turista na Jadranu i u Gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju najsvježiji podaci Glavnog ureda hrvatske turističke zajednice. Samo u kolovozu ostvaren je rast od 10,1 posto u dolascima i 4,5 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec lani

'U prvih osam mjeseci, a posebice u kolovozu bilježimo odlične rezultate, a s obzirom na to da imamo najave o dobroj rezervaciji bukinga i u mjesecima rujnu i listopadu, očekujemo vrlo dobru turističku godinu. Bili bismo zadovoljni s ponavljanjem rezultata turističkog prometa od prošle godine, s većim rastom prihoda od turizma od 2 do tri posto', izjavio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom predstavljanja rezultata.

U prvih osam mjeseci strani su turisti ostvarili porast od šest posto u dolascima (9,13 milijuna dolazaka) i porast od 3,9 posto u noćenjima (55,06 milijuna noćenja). Porast u dolascima su ostvarili i domaći turisti s 0,2 posto (964.001 dolazaka).

Najveći rast ostvaren je na emitivnim tržištima Velike Britanije (+25,6%), Poljske (+21,1%) i Mađarske (+8,4%), a pozitivni pomaci bilježe se i na tržištima Njemačke (+2,8%), Slovenije (+1,8%), Austrije (+2,6%), Češke (+2,6%), Slovačke (+1,9%) i Francuske (+5,3%).

'Ostvareni rezultati na emitivnim tržištima su ohrabrujući i vrlo pozitivni. Uz tradicionalna tržišta, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, optimizam nam daju i tržišta poput Velike Britanije, Poljske, Slovačke, ali i skandinavska tržišta koja su odlično reagirala i na kojima su zabilježeni odlični rezultati. Navedena će tržišta i dalje biti u fokusu naše strategije s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao turističke destinacije u koju se gosti rado vraćaju', rekao je Lorencin komentirajući podatke s emitivnih tržišta.

Promatrano regionalno, najveći rast (14,9% u dolascima i 12,4% u noćenjima) ostvario je Grad Zagreb. Slijede Dubrovačko-neretvanska županija (+10,1% u dolascima i 7,5% u noćenjima), Splitsko-dalmatinska županija (+9,4% više dolazaka i 6,9% više noćenja) te Šibensko-kninska županija (8,2% više dolazaka i 7,2% više noćenja.

U Zadarskoj je u ostvareno 7,9 posto više dolazaka i 3,6 posto više noćenja. U Ličko-senjskoj županiji je ostvaren porast od 4,9 posto u dolascima i porast od sedam posto u noćenjima. U prvih osam mjeseci na Kvarneru je ostvaren porast od 2 posto u dolascima i porast od 2,5 posto u noćenjima.

U prvih osam mjeseci u Istri je nadoknađen dosadašnji pad u dolascima jer je ostvareno 2,65 milijuna dolazaka što predstavlja rast od 0,6 posto u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine. Istovremeno, Istra bilježi 18,49 milijuna noćenja što predstavlja neznatan pad od 0,9 posto u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine.