PRVO TROMJESEČJE

Recesija i porezi smanjili prihode i dobit HT-a

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.04.2010 11:06
  • Objavljeno 30.04.2010 u 11:00
savska

savska

Izvor: tportal.hr / Autor: Hrvatski telekom

U prvom tromjesečju 2010. prihodi Hrvatskog telekoma smanjeni su za 6 posto (na 1.943 milijuna kuna), a neto dobit je pala za 34,2 posto (na 384 milijuna kuna), pokazuje financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi. U izvješću se ističe da je pad prihoda posljedica jače konkurencije, utjecaja recesije i posebnih poreza na poslovanje pokretnih komunikacija. Osjetno smanjenje dobiti odražava znatno manje financijske prihode

Novčani tijek iz redovnog poslovanja poboljšao se te je iznosio 542 milijuna kuna što je posljedica slabije investicijske aktivnosti.

U segmentu mobilne telefonije broj korisnika T-Mobilea povećao se za 0,6% na gotovo 2,8 milijuna korisnika pri čemu se broj postpaid korinika povećao za 11,9 posto.

Budući da su potrošači smanjili osobnu potrošnju, prihodi od pokretnih komunikacija zabilježili su najveći pad u iznosu od 100 milijuna kuna, od kojih se približno 36 milijuna kuna može pripisati posebnom porezu na usluge u pokretnoj mreži. Ako se izuzme utjecaj navedenog poreza, prihodi Grupe smanjili su se za 4,3 posto, navodi se u izvješću HT-a.

U segmentu nepokretne telefonije nastavljen je rast internetskih usluga pri čemu su se prihodi povećali za 20,6 posto (na 328 milijuna kuna), dok se broj ADSL priključaka povećao za 16,3 posto (na 573.319). Istovremeno, broj pretplatnika IPTV-a povećao se za 66,1 posto na 250.805 korisnika. Pad ukupnih prihoda od nepokretne telefonije nastavljen je jednakim tempom te iznosi nešto manje od 10 posto.

U komentaru poslovnih rezultata, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić ističe da su recesija i novi porezi Vlade utjecali na poslovanje u prvom tromjesečju, osobito u području pokretnih komunikacija.

U HT-u pozitivne efekte očekuju od pripajanja T-Mobilea i akvizicije Combisa te najavljuju znatna ulaganja u optičku pristupnu mrežu ukoliko regulator ukloni postojeće prepreke.

'Vjerujemo da će regulatorna pitanja koja su dovela do odgode ovog programa modernizacije biti riješena na način kojim će se T-HT-u omogućiti ostvarivanje fer povrata na znatna ulaganja koja nijedan drugi operator ne može osigurati', navodi Mudrinić.

Mudrinić se osvrće i problem obvezne registracije prepaid korisnika te izražava nadu da će nadležna tijela prepoznati potencijalnu štetu koju obvezna registracija može nanijeti našem već oslabljenom gospodarstvu.

Slabiji poslovni rezultati HT-a uzrokovali su blagi pad cijene dionice na Zagrebačkoj burzi. U prvih sat vremena današnjeg trgovanja cijena HT-ova dionica oslabila je oko 1 posto i trenutno iznosi 273 kune.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi