moderni rudari

Rast vrijednosti bitcoina stvorio posve novu industriju: U Sibiru niknuo najveći rudnik od vremena SSSR-a

15.03.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Vrtoglav rast vrijednosti digitalnih valuta, prije svega bitcoina, otvorio je potpuno novu granu industrije. Jedna je ruska tvrtka izgradila golem podatkovni centar, udaljen 4000 kilometara od Moskve, i već ostvaruje golemu zaradu na proizvodnji kriptovaluta uz vrlo niske troškove

Vrtoglavi rast vrijednosti digitalnih valuta, prije svega bitcoina, otvorio je potpuno novu granu industrije. Jedna je ruska tvrtka izgradila golem podatkovni centar, udaljen 4000 kilometara od Moskve, i već ostvaruje golemu zaradu na proizvodnji kriptovaluta uz vrlo niske troškove, javlja HRT.

Duboko u Sibiru nalazi se grad Bratsk. U njemu se smjestilo divovsko postrojenje u kojem se proizvode bitcoini, tj. u kojem se 'rudari'. Ruska tvrtka Bitriver iznajmljuje opremu klijentima diljem svijeta koji profitiraju na činjenici da je na ovom području električna energija, glavni resurs u proizvodnji kriptovaluta, iznimno jeftina.

'Ovdje imamo instalirano oko 70.000 dijelova opreme, što je najviše na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza. Nitko nije veći od nas. Imamo ugovore s više od 80 klijenata iz svih regija na svijetu', rekao je Ivan Kaap, zamjenik glavnog direktora Bitrivera. Na ovom se mjestu ostvari oko dva posto godišnje proizvodnje bitcoina, a rast njegove cijene omogućava i nove investicije.

'Nastavit ćemo povećavati kapacitete našeg centra, a u ovoj godini mogli bismo dosegnuti 300 megavata. Ali i tim povećanjem nećemo biti ni blizu toga da zadovoljimo potražnju naših klijenata, oko tri puta veću', objasnio je Igor Runets, glavni direktor Bitrivera.

Veća proizvodnja bitcoina zahtijeva snažne računalne kapacitete i mnogo električne energije, pa se 'rudari' uglavnom u velikim skladištima u državama s hladnijom klimom, poput Islanda, Kanade, Rusije te dijelova Kine. 'Prosječna godišnja temperatura u ovoj regiji je 5°C. To je važno za rudarenje, jer se pri proizvodnji bitcoina postiže temperatura od 60 do 80 stupnjeva, pa je potrebno hlađenje. Ovdje je klima idealna za to, osam mjeseci je zima', smatra Kaap.

Jedan od glavnih izazova u proizvodnji bitcoina je ugljični otisak. U Bitriveru tvrde da se u 90 posto proizvodnje služe ekološki prihvatljivom energijom te da podatkovne centre grade na područjima gdje je moguće koristiti se obnovljivim izvorima.