tržište kriptovaluta

Bitcoin potonuo 25 posto, nema jasnog objašnjenja što ga je srušilo

25.01.2021 u 08:29

Bionic
Reading

S novim dvoznamenkastim padom cijene u petak bitcoin je prošlog tjedna zabilježio najoštriji tjedni pad vrijednosti od rujna

Rasprodaju na tržištu kriptovaluta dodatno je potaknula izjava buduće američke ministrice financija Janet Yellen koja tu vrstu digitalne imovine smatra pogodnom za kriminalne aktivnosti što je protumačeno kao najava mnogo strože regulative, piše Poslovni dnevnik.

U petak oko 14 sati bitcoinom se trgovalo po 31.712 dolara čime je njegova vrijednost u 24 sata potonula više od 17 posto, po podacima CoinMarketCapa.

Time je na tjednoj razini bitcoin izgubio više od 12 posto vrijednosti, koliko je zabilježio u rujnu. U odnosu na rekordnu cijenu od 42.000 dolara postignutu prije samo dva tjedna najpopularnija kriptovaluta izgubila je gotovo 25 posto vrijednosti.

Kao što su i prilikom uspona cijene motivi bili relativno nejasni, tako nema jasnog objašnjenja ni za recentno potonuće koje priziva sjećanja na veliki pad započet prije dvije godine kada se cijena s tadašnjeg rekorda od 20.000 dolara stropoštala sve do 3000 dolara.

Dio analitičara smatra da se radi o zabrinutosti investitora oko pojave cjenovnog balona na tržištu kriptovaluta. Drugi pak smatraju da su kriptovalute zadobile veću pažnju regulatora.

Naime, tijekom senatskog saslušanja u utorak kandidatkinja za ministricu financija SAD-a Janet Yellen izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da se kriptovalute koriste za financiranje nezakonitih aktivnosti.

Izjava Yellen uslijedila je nakon što je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde prošlog tjedna pozvala na globalnu regulaciju bitcoina.

No, dio analitičara smatra da se radi o više-manje normalnoj korekciji i „hlađenju“ cijene koja je s dna od 3850 dolara zabilježenog prošlog ožujka skočila nekih 700 posto.

Jehan Chu, partner u hongkonškoj savjetodavnoj blockchain tvrtki Kenetic Capital, ocijenio je za Bloomberg da su strahovanja Janet Yellen neutemeljena, a smatra da se trenutno događa „prirodna korekcija“ koja neće promijeniti ulazak bitcoina u tradicionalne financijske tokove i institucije.

Chu stoga smatra da će bitcoin ove godine dosegnuti cijenu od 100.000 dolara.

Uspon do rekordnih 42.000 dolara zabilježen 8. siječnja neki povezuju s gotovo potpunim nestankom averzije prema riziku na financijskim tržištima preplavljenih monetarnim i fiskalnim poticajima, piše Poslovni dnevnik.

Međutim, dio financijaša poziva na oprez kada je riječ o digitalnoj imovini. Tako je sredinom siječnja UBS Wealth Management objavio analizu u kojoj stoji da bi vrijednost bitcoina mogla pasti na nulu ako dođe do strože regulative i pojave bolje dizajnirane konkurencije, poput digitalnih valuta iza kojih stoje središnje banke.

Fernando Martinez, analitičar mjenjačnice kriptovaluta OSL, smatra da je iduća razina potpore 27.750 dolara. Ako ju probije, bitcoin bi mogao pasti do 25.800 dolara.