SAMO 1,6 POSTO

Rast industrije najniži unazad osam godina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 15:19
  • Objavljeno 21.01.2009 u 15:19
drvna industrija

drvna industrija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Smanjenje industrijske proizvodnje na međugodišnjoj razini nastavljeno je treći mjesec zaredom u prosincu prošle godine, a podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS) pokazuju i da je stopa rasta industrijske proizvodnje u cijeloj prošloj godini, od 1,6 posto, najniža unazad osam godina.

Prema prvim rezultatima DZS-a, industrijska je proizvodnja u prosincu prošle godine prema istom mjesecu 2007. godine smanjena za 1,5 posto

U cijeloj 2008. pak industrijska je proizvodnja ukupno porasla za 1,6 posto prema prethodnoj godini.

To je znatno usporavanje u odnosu na 2007. u kojoj je ostvaren rast industrijske proizvodnje za 5,6 posto u odnosu na godinu prije.

Ujedno to je najniža godišnja stopa rasta industrijske proizvodnje od 2000. godine, kada je iznosila 1,7 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama smanjenje proizvodnje u prošloj je godini prema 2007. zabilježeno kod trajnih proizvoda za široku potrošnju - za 6,9 posto te intermedijarnih proizvoda - za 0,8 posto

Rast se pak bilježi kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, od 4,1 posto, kapitalnih proizvoda, za 2,3 posto te energije, za 0,8 posto.

Tijekom 2008. godine industrijska je proizvodnja u prerađivačkoj industriji, na koju se odnosi više od 82 posto ukupne industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, povećana prema prethodnoj godini za 1,5 posto, dok je u opskrbi električnom energijom plinom i vodom bila veća 3,5 posto.

Istodobno je u rudarstvu i vađenju, čiji je udio u hrvatskoj industriji manji od 5 posto, zabilježen pad proizvodnje za 1,8 posto

U djelatnosti proizvodnje hrane i pića, koja unutar prerađivačke industrije ima najveći, gotovo 20-postotni udio, ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 1,7 posto

Među ostalim djelatnostima sa značajnijim udjelom u industrijskoj aktivnosti, proizvodnja je povećana i u kemijskoj industriji, za 8,9 posto, izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti, za 7,8 posto te proizvodnji proizvoda od metala (osim strojeva i opreme), za 4,2 posto.

Istodobno se najveće smanjenje proizvodnje bilježi u proizvodnji naftnih derivata (19 posto) te proizvodnji uredskih strojeva i uređaja (19,3 posto), no riječ je o djelatnostima s malim udjelom u ukupnoj industrijskoj aktivnosti Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi