MARIJAN STRIČEVIć

Ramljak ostao bez ključnog savjetnika za Srbiju, osumnjičenog za izvlačenje novca iz TLM-a

Marijan Stričević bio je zadužen za poslove Agrokora u Srbiji, Ante Ramljak

Marijan Stričević bio je zadužen za poslove Agrokora u Srbiji, Ante Ramljak

Izvor: Cropix / Autor: tportal

Marijan Stričević, jedan od savjetnika izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u Agrokoru, doznaje tportal, danas je doputovao u Zagreb i osobno uručio svoju ostavku. Učinio je to zato što je protiv njega krajem siječnja podignuta optužnica zbog izvlačenja 833.000 kuna iz TLM-a. Kako sam kaže, ne želi biti opterećenje izvanrednoj upravi Agrokora jer je prvi put u životu postao osumnjičenik

Stričević je, potvrđuju tportalu iz Agrokora, radio za tu kompaniju od 1. prosinca 2017. do danas, i to kao savjetnik u beogradskoj tvrtki Idea d.o.o. koji je koordinirao rad tvrtki tog koncerna u Srbiji.

'Razlog njegove ostavke, kako je pojasnio, kaznena je prijava protiv njega podignuta 23. siječnja ove godine i zbog koje je jutros u Šibeniku dao iskaz Županijskom državnom odvjetništvu. Kako Stričević prema vlastitim riječima ne želi ni na koji način biti opterećenje postupku izvanredne uprave u Agrokoru i kako se prvi put u životu nalazi u statusu osumnjičenika te se želi u potpunosti posvetiti svojoj daljnjoj obrani, na vlastiti zahtjev s današnjim danom prestaje raditi u Idei Beograd', rekli su nam u Agrokoru.

Stričević se dakle miče kako ne bi bio na teret Ramljaku, s kojim je radio u TLM-u 2015. godine. Zanimljivo je to što su tada imali obrnute uloge – Stričević je bio predsjednik uprave TLM-a, a Ramljak mu je bio savjetnik.

Kako je pisao šibenski portal Tris.hr, nije poznato što je konkretno u to vrijeme radio Ante Ramljak, osim što je bio Stričevićev savjetnik. Ramljak se navodno nije ni uspio naplatiti jer je za iznos od milijun kuna, na koliki je iznos procijenio svoje savjetničke usluge, dobio zadužnicu TLM-a. To je, inače, bio drugi Ramljakov posao u TLM-u, u koji ga je zapravo doveo makedonski poduzetnik Loran Pejčinoski, i to kako bi mu Ramljak pomogao ishoditi kredit HBOR-a, no to tog kredita nije došlo.

Vedran Dragičević, čelnik Sindikata metalaca Hrvatske, lani je u travnju komentirao kako je Ramljak u TLM-u imao najbolje namjere: 'Pokušavalo se svim sredstvima nabaviti sredstva za likvidnost da bi se izbjegao stečaj i da bi firma radila. On je u tome dosta pomagao sindikatu.'

  • +43
  • +40

Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Stričević se rodio u dalmatinskom selu Muću, a poslovno iskustvo stekao je u Rusiji, u koju je otišao kao direktor Delta Fooda srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, bliskog s Ivicom Todorićem. Poslije je Stričević u Moskvi bio i direktor maloprodaje u Nikeu, a prije ulaska u biznis teške industrije bavio se proizvodnjom kartona. Na čelo TLM-a postavio ga je ruski biznismen Igor Šamis, a uz njega su u upravi bili Siniša Popović i Tonći Kandido.

U Hrvatskoj, prema podacima Sudskog registra i Poslovne Hrvatske, Stričević je bio član uprave tvrtke Smart Logistics Solutions (izbrisana iz Sudskog registra 2017.). Direktor te tvrtke bio je već navedeni Siniša Popović, ali i Tomislav Matić, koji se našao po povećalom javnosti nakon što se doznalo da su tvrtku Texo Management u Agrokoru angažirali glavni savjetnici AlixPartners te da za savjetovanje izvanredne uprave svaki tjedan dobivaju oko 250.000 kuna. Podsjećamo, do dolaska u Agrokor, Ramljak i Matić bili su partneri u Texo Managementu. 

Spomenuti Siniša Popović od 2014. do 2015. de facto je bio zaposlenik koncerna Agrokor – radio je kao direktor e-Kolektora, tvrtke za prikupljanje otpada koju je Ivica Todorić dva mjeseca prije aktivacije lex Agrokora prodao Pavlu Vujnovcu, vlasniku PPD-a. 

Marijana Stričevića je na čelo TLM-a postavio ruski biznismen Igor Šamis

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Šimunović

Stričević je osumnjičen da je kao predsjednik uprave TLM Holdinga i bivši član uprave TLM Aluminiuma sa Živkom Lakošem, bivšim članom uprave TLM Aluminiuma, i rusko-izraelskim poduzetnikom Igorom Šamisom, nekadašnjim većinskim vlasnikom ove šibenske kompanije, tijekom 2015. i 2016. godine iz tvrtki izvukao 833 tisuće kuna.

S obzirom na njegov angažman u Srbiji, Stričević je prema našim izvorima ovih dana priveden prilikom prelaska državne granice na Bajakovu te je prepraćen šibensko-kninskoj policiji koja je protiv njega krajem siječnja podignula kaznenu prijavu. Ovu informaciju nisu nam željeli potvrditi ni demantirati u PU vukovarsko-srijemskoj.

Igor Šamis se od spasitelja brzo prometnuo u grobara TLM-a

Igor Šamis se od spasitelja brzo prometnuo u grobara TLM-a

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Ni u šibenskom Županijskom državnom odvjetništvu, kojem je policija krajem siječnja podnijela kaznenu prijavu protiv Stričevića, nemaju saznanja o eventualnom uhićenju. Napominju kako za Stričevića nije bio zatražen pritvor, stoga nije bila ni raspisana tjeralica, već je bila riječ o policijskoj potrazi jer u nekom trenutku očito nije bio dostupan policiji.

Podsjetimo, Igor Šamis se od spasitelja TLM-a brzo pretvorio u njegova grobara zahtijevajući da mu se na račun tvrtke kupe luksuzni Mercedes i Bentley, avionske karte za Singapur i smještaj u hotelu te da mu se s računa TLM-a svaki mjesec uplaćuje po nekoliko tisuća eura na račune offshore tvrtki u Lihtenštajnu i na Djevičanskim otocima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!