RAMLJAK, ŠKEGRO, MATIĆ

Ovaj je trojac uzburkao javnost unosnom savjetničkom šemom oko Agrokora. Što ih povezuje?

01.02.2018 u 13:52

Bionic
Reading

Prije nego što je postao Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak radio je u savjetničkoj kući Texo Management. Danas Texo na čelu s Tomislavom Matićem svaki tjedan naplaćuje oko 200.000 kuna za savjetničke usluge i to od AlixPartnersa, stručnjaka zaduženih za restrukturiranje koncerna

Kada je doveden u Agrokor, Ramljak je predstavljen kao direktor Texo Managementa u kojem je radio od travnja 2014. do dolaska u Agrokor. Kao što je tportal ranije pisao, Ramljak je neposredno dolaska u Agrokor bio angažiran u Krašu, u kojem je usko surađivao s Maricom Vidaković, a ona će po stupanju lex Agrokora na snagu postati članica privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora.

>>> Ovdje pročitajte sve o vezi Marice Vidaković i Ante Ramljaka prije krize u Agrokoru

Texom danas upravlja Tomislav Matić, financijaš koji ima 18 godina iskustva u bankarstvu, a radio je u američkoj investicijskoj banci Morgan Stanley te krajem devedesetih bio savjetnik u Ministarstvu financija, koje je tada vodio Borislav Škegro, s kojim je nastavio usko surađivati. Matić, osim što savjetuje AlixParnterse, nosi i funkciju člana Nadzornog odbora Belja 

Matić i Škegro osnovali su tvrtke za upravljanje rizičnim kapitalom Quaestus Private Equity te tvrtke Quaestus Savjetovanje i Quaestus Invest.

>>> Ovdje pročitajte sve o tome kako je Borislav Škegro 1999. jamčio za Todorića

Texo je nastao nešto kasnije. Ta je tvrtka osnovana 2003. pod imenom Bakina kuhinja d.o.o. te se bavila ugostiteljstvom. Tek 2008. mijenja ime u Texo projekt, a 2010. u Texo Management. Bavi se pružanjem usluga financijskog savjetovanja tijekom prodaje, spajanja ili preuzimanja kompanija te usluga financijskog i investicijskog konzaltinga.

  • +10
Marica Vidaković prije više od mjesec dana poderala je nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Pet godina kasnije Texu će biti pripojena Škegrina tvrtka Quaestus partneri te se njen temeljni kapital povećao s 20.000 na pola milijuna kuna. Tomislav Matić je u Quaestus partnerima od 2003. godine.

Sam Texo najveće prihode ostvario je 2015. i to u iznosu od 2,6 milijuna kuna, no godinu su završili u gubitku od 1,9 milijuna kuna. Godinu prije, kada je u tvrtku došao Ramljak, imali su prihode od 1,4 milijuna kuna, dok su prema javno dostupnim podacima u 2016. imali promet od 1,3 milijuna i dobit od gotovo 300.000 kuna.

Tvrtka je 2016. prema podacima Poslovne Hrvatske imala dva zaposlena s prosječnom neto plaćom od 4276 kuna.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic