računovodstvene vratolomije

Kako se Ivici Todoriću obila o glavu srpska Idea

06.10.2017 u 18:35

Bionic
Reading

Najveća bizarnost koju su revizori PwC-a otkrili pretresajući financijska izvješća Agrokorovih tvrtki je slučaj Idee. Srpski maloprodajni lanac nalazi se u poslovnim knjigama Konzuma iako je 2015. njegovo poslovanje preneseno Mercatoru. Pojednostavljeno rečeno, gledano s pozicije dioničara Konzuma, Idea je fantomska tvrtka koja postoji samo na papiru

Revizori PwC-a jednostavno su otpisali 3,3 milijarde kuna Agrokorovih ulaganja u Ideu i time znatno smanjili vrijednost Konzuma.

Dragi Munjizi, koji je bio na čelu Uprave Konzuma od 2002. do 2006., nevjerojatno je to da su računovođe Ivice Todorića 'zaboravili' Ideu u bilanci najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca.

'Ako se na to gleda s pozicije Agrokora kao jedne firme, tada je to neutralna operacija. Ali radi se o dvije kompanije. Konzum i Mercator nemaju iste dioničare i onda je to protuzakonita operacija', rekao je Munjiza za tportal.

Idea se pojavila na srpskom tržištu 1992. i do 2005., kad ju je kupio Agrokor, razvila se, prisjeća se Munjiza, u dobru veleprodajnu tvrtku.

'Operaciju akvizicije Idee vodio je Todorićev sin Ante. To je bio njegov projekt. Nisu me ništa pitali, već su sve skrivali od mene. Agrokor je bio centralizirana tvrtka u kojoj je vlasnik određivao tko će što raditi, bez obzira na funkcije. Kad sam vidio da na mnogo toga nemam utjecaja, zahvalio sam se Todoriću i otišao', ispričao je Munjiza.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vlasnik Idee sve do prosinca 2012. bila je tvrtka Agrokor, a tada je poslovni udio prenesen u Konzum. Idea d.o.o. je i dalje u vlasništvu Konzuma, ali je upravljanje operativnim poslovanjem 2015. prepušteno slovenskom Mercatoru, koji je koncern kupio godinu dana prije.

Mercator-S, pod kojim danas posluje Idea, najveći je maloprodajni lanac u Srbiji. Uz 300 trgovina Idee ima još 33 megamarketa Roda, dva centra Mercator, osam centara Velpro i dva centra za opskrbu ugostitelja HoReCa.

Po veličini ukupnih prihoda, Mercator-S je, ističe se na korporativnim stranicama, treća kompanija u Srbiji koja zapošljava više od 9.000 ljudi.