Ivica Todorić

SAVJETNICI MARTINE DALIĆ

Ramljak će morati polagati račune i ovim ljudima

Bionic
Reading

Ministrica gospodarstva Martina Dalić imenovala je članove Savjetodavnog tijela koji će joj pomagati u nadziranju rada izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u Agrokoru. Uz samog povjerenika i vjerovničko vijeće, savjetodavna ekipa ministrice među glavnim je akterima u postupku izvanredne uprave nad koncernom

Za savjetnike ministrica je odabrala Luku Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), Davora Majetića, glavnog direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Gordanu Deranju, predsjednicu HUP-a, i Mladena Fogeca, predsjednika Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FCI).

U savjetu će sjediti i predstavnik radnika, a u toj ulozi izmjenjivat će se periodično, svaka tri mjeseca, Denis Paradiš, predsjednika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske ( PPDIV ) i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Prilikom izbora vodilo se računa o tome, objašnjeno nam je iz Ministarstva gospodarstva, 'da to budu ljudi s dugogodišnjim radnim iskustvom koji su upućeni u poslovna, društvena i politička događanja te svojim iskustvom mogu najviše pridonijeti restrukturiranju kompanije'.

Prema Zakonu o izvanrednoj upravi (lex Agrokor) Savjetodavno tijelo trebalo je biti osnovano 15 dana nakon imenovanja Ramljaka za povjerenika (Trgovački sud ga je 'amenovao' 10. travnja).

Čini se kako je Dalić s tim zakasnila iako to u njezinu ministarstvu negiraju. Naime, iz razgovora s članovima Savjeta doznali smo kako je Ministarstvo gospodarstva tu odluku donijelo tek prošlog petka, 5. svibnja.

'Jučer sam obaviještena da je stigao mail kako sam članica savjeta. Ministarstvo je tu odluku donijelo 5. svibnja', rekla je za tportal Zlatica Štulić.

A da se 'malo kasnilo', potvrdio nam je i direktor HUP-a Davor Majetić.

'Odužile su se konzultacije jer je riječ o osjetljivom pitanju. Trebalo je naći ljude koji nisu u sukobu interesa. Na kraju je odlučeno da to budu čelnici gospodarskih udruga', objasnio je Majetić. Dodaje kako će njihova zadaća biti savjetovanje ministrice Dalić na osnovu informacija koje će svaki mjesec dobivati od Ramljaka.

'Vidjet ćemo kako će se sve odvijati. Mi ćemo s pozicije gospodarstvenika dati svoj pogled na čitav proces. Što je dobro, što nije, što se propušta napraviti. Tako ja vidim našu ulogu', istaknuo je Majetić.

U Zakonu o izvanrednoj upravi navodi se kako Savjetodavno tijelo daje mišljenje o odlukama i radnjama izvanrednog povjerenika na zahtjev Ministarstva gospodarstva ili Trgovačkog suda.

Povjerenik im je dužan svaki mjesec slati izvješće o svom radu.

A u slučaju da Ramljak odluči kako Agrokoru nema spasa i mora se otvoriti stečaj, Trgovački sud će prije donošenja takve odluke morati saslušati povjerenika, vjerovničko vijeće i savjetodavno tijelo.

Zakon predviđa i da će članovi savjetodavnog tijela za svoj rad dobiti nagradu u visini koju utvrdi ministrica Dalić. Te bi troškove trebao platiti Agrokor.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal