OVI indeks

Prve naznake oporavka potražnje za radnicima, ali znatno manje nego prije pandemije

03.06.2020 u 14:38

Bionic
Reading

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u travnju, ali je razina potražnje još uvijek daleko ispod one prije pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog insituta, Zagreb (EIZ)

Kako ističu u objavi na internet stranicama EIZ-a, OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u travnju zbog prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

"Desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast u odnosu na travanj od 40,6 posto. Ipak, iako se radi o naznakama oporavka, razina potražnje za radom još uvijek je daleko ispod one prije pandemije. Primjerice, u odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 57,4 posto. Kombinacija ova dva pokazatelja ukazuje na to da iako je pandemija popustila i ekonomske aktivnosti se polako vraćaju, čini se da će ipak potrajati da se tržište rada vrati u svoj puni obujam", smatraju analitičari EIZ-a.

Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrijednosti prije pandemije, kako navode, vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja - potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara pala je za 72, 85 i 74 posto u odnosu na svibanj 2019. godine.

"Slično kao i prošlih mjeseci, izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa", naglašavaju iz EIZ-a.

Potkrepljuju to podacima da se u svibnju ove u odnosu na lanjski svibanj traži 57 posto više zidara te 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste za 21 posto.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad, a najviše južni i sjeverni Jadran, koji u svibnju 2020. u odnosu na isti mjesec prošle godine padaju za 70 i 68 posto, zaključuje se u objavi EIZ-a.

  • +9
Zagreb: Dva mjeseca nakon potresa, Cesarćeva i dalje zakrčena Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).