unatoč svemu: optimisti

Ovi turistički radnici bit će bez posla još barem tri mjeseca: Kad ste vi otputovali u Zagreb, Dubrovnik ili Istru, pa vam je palo na pamet uzeti vodiča?

09.05.2020 u 17:03

Bionic
Reading

Na stidljive najave da bi domaći gosti mogli spriječiti potpun kolaps ovogodišnje turističke sezone, pa tako i mogućnost da bi im osigurali koliko-toliko posla, turistički vodiči odgovaraju jednim jedinim pitanjem. 'Kad ste vi otputovali u Zagreb, Dubrovnik ili Istru, pa vam je palo na pamet uzeti vodiča za temeljito razgledanje?', kaže na to splitska vodička Anita Birimiša

'A osim toga, nemojmo zaboraviti da ogroman broj hrvatskih građana trenutno preživljava s četiri tisuće kuna mjesečno, pa nisam sigurna koliko su sposobni i motivirani za turistička putovanja. Iz te perspektive, ideja izgleda pomalo smiješno', kaže sugovornica tportala.

Osim gotovo potpuno praznih kalendara, velik broj hrvatskih turističkih vodiča trenutno muku muči s osnovnim egzistencijalnim problemima: neki od njih naime imaju obrte sa sezonskim karakterom, pa su obično prijavljeni na šest ili devet mjeseci i zbog toga se u prvom valu nisu kvalificirali za državnu potporu očuvanju radnih mjesta. Problem je riješen upravo ovog tjedna, pa je Hrvatski zavod za zapošljavanje izmijenio kriterije za primanje državnih potpora, omogućivši da ih za travanj i svibanj koriste i ranije registrirani 'sezonci'.

'Ali nikome, pa ni nama s cjelogodišnjim obrtom nije jednostavno: nemamo pojma što će se dogoditi nakon isteka prvih tri mjeseca i hoće li se aktivirati najavljenih 'plus tri'; uvijek nešto moramo iščitavati i dešifrirati. Agencije s kojima surađujemo otkazale su doslovno sve dogovorene ture, nove rezervacije stavljene su na stand-by, nitko zapravo ne zna hoće li sezone uopće biti, postoji li još uvijek tržište i hoće li granice biti prohodne', dodaje Birimiša.

I ona i kolege svejedno su, kaže, optimisti. Nada teško umire, a dok čekaju, mahom su se posvetili stvarima za koje inače nemaju vremena.

Priča Ivice Proface, s kojim je tportal lani porazgovarao o specifičnostima ove branše, donekle je slična: ni on ne očekuje gotovo pa nikakav promet u idućih nekoliko mjeseci, a posebno ne već od 1. lipnja - datuma koji se pokušava predstaviti kao početak sezone.

'Ukoliko se otvore granice, moguć je dolazak nekih gostiju automobilom i aktiviranje privatnog smještaja, ali teško mogu zamisliti, recimo, turističke ture autobusima. Kako i koliko ih ukrcati a da se poštuje distanca?' naglašava Profaca.

  • +6
Ivica Profaca lani u kolovozu 'na radnom mjestu' Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos/ CROPIX

Ništa prije rujna

I on ima informacije da su uplovljavanja većine kruzera ionako otkazana, a i aviokompanije su mahom već fokusirane na ljeto 2021. godine, pa procjenjuje da bi prve ture eventualno mogao voditi negdje koncem kolovoza ili u rujnu.

'Moj kalendar se bio počeo dobro puniti i svibanj je izgledao baš dobro, ali onda su naravno krenula otkazivanja. Za daljnji dio sezone nije bilo puno otkaza jer je kriza izbila taman u doba kada obično kreću masovne rezervacije', kaže nam Profaca.

'Po mojoj procjeni, mi vodiči nemamo što tražiti prije rujna, ali s vedrije strane, srpanj i kolovoz ionako nisu baš 'vodički mjeseci'. Ako sezona ipak krene, rujan će biti ključan. Vladine mjere zasad su dobro došle, ali i u najoptimističnijem scenariju postojat će ta rupa od barem tri mjeseca', zaključuje ovaj splitski vodič.

U Zagrebu je situacija slična: Ružica Buljan iz Društva turističkih vodiča za tportal kaže da su, dakako, otkazane turističke ture najavljene sve tamo negdje do rujna.

Zagreb računa na poslovnjake

'Po rezervacijama je izgledalo da će sezona biti jako, jako dobra, ali pomela nas je najprije korona, a onda i potres. Krenula su otkazivanja, ali uglavnom uz najavu da se 'vjerojatno vidimo dogodine'. Optimistični smo i vjerujemo da će se stanje normalizirati i ranije poboljšanjem vremenskih prilika, popuštanjem mjera i otvaranjem granica', kaže Buljan.

'Moramo biti pozitivni! Netko će možda doći iz znatiželje, možda se u zagrebačkim firmama pojave poslovni partneri koji požele razgledati grad, a imamo neke naznake da će nas agencije iz različitih zemalja staviti u svoje ponude, što znači da bi se tržište donekle moglo normalizirati. Takav interes dolazi prije svega iz Austrije, Slovenije i Poljske, a jedan upit stigao je čak i iz Italije', otkriva Buljan, a koja iza sebe ima 40-godišnje iskustvo u turističkom sektoru.

'Iduće mjesece naprosto moramo preživjeti, bit će bolje. Nakon što opstanemo, sve će biti lakše', zaključuje ova sugovornica tportala.