lupus zaštita

Provjerili smo kako posluje tvrtka u kojoj će raditi Pavle Kalinić: Brojke stabilne, prosječna plaća mizerna, a (politička) karijera vlasnika vrlo živopisna

16.08.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, koji je na tom poslu zarađivao 31.000 kuna mjesečno, u ponedjeljak je otkrio gdje će nastaviti raditi. Riječ je o kompaniji Lupus zaštita iz Varaždina, čiji je vlasnik poduzetnik Dean Golubić

'Koliko znam, tvrtka nije bila povezana s Gradom, a radi se o Lupus zaštiti. Imam menadžerski ugovor na godinu dana, a žele proširiti posao. Prostora ima, nesigurnost je sve veća i treba to nadograditi tako da zaštitarska tvrtka bude što sličnija onima na Zapadu. Trenutno sam direktor korporativne sigurnosti nadležan za razvoj', rekao je Kalinić o svom novom poslu.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, prihodi Lupus zaštite stabilno rastu proteklih pet godina te su s dva milijuna u 2016. došli na 5,33 milijuna kuna u protekloj poslovnoj godini. Istodobno, značajno je porasla dobit - s tridesetak tisuća kuna u 2016. na 138.000 kuna u 2020.

S poslovnom ekspanzijom rastao je broj zaposlenih, i to s deset u 2016. na 58, koliko je Lupus zaštita zapošljavala lani, otkrivaju podaci Poslovne Hrvatske. Zaštitarstvo je sektor poznat po niskim primanjima, a podaci dostavljeni Poslovnoj Hrvatskoj otkrivaju da su troškovi osoblja lani iznosili nešto više od milijun kuna, što bi davalo prosječnu plaću od samo 1333 kune dok je godinu ranije u Lupus zaštiti ona iznosila 2061 kunu.

Prosječna plaća po podacima Poslovne Hrvatske je računovodstvena stavka i ne mora odgovarati stvarnim isplaćenim iznosima jer zakonom određena minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 3400 kuna neto. Lupus zaštita je nisko zadužena tvrtka s kratkoročnim obvezama nešto višim od milijun kuna, koliko s druge strane iznose i potraživanja od kupaca.

Osnivač 'hrvatske' verzije Wikileaksa

Vlasnik Lupus zaštite Dean Golubić (rođen 1983., diplomirani kriminalist) čest je gost u medijima. Planirao se kandidirati za predsjednika Republike na izborima 2009., ali je odustao od kandidature i prije nego što je DIP provjerio njenu pravovaljanost. Okušao se na parlamentarnim izborima 2011. sa strankom Nacionalni demokrati te je bio jedan od najmlađih kandidata.

Poznat je i kao osnivač 'hrvatske' verzije Wikileaksa, a 2011. u kampanji se zalagao za reformu školstva i policije, zamrzavanje pregovora o ulasku u EU, kažnjavanje kriminala iz privatizacije, 'smanjivanje stranog kapitala' te povratak dijaspore u zemlju. Prije samostalnoga nastupa u politici bio je član Mladeži HDZ-a.

Što je govorio u kampanjama

Godine 2016. ponovno se okušao na parlamentarnim izborima, ovaj put pod okriljem stranke HKDU dr. Marko Veselica, čiji je bio predsjednik i nositelj liste u VII. izbornoj jedinici. Tada je govorio da Hrvatsku vode 'dečki iz Bruxellesa' koji se slijepo pokoravaju zahtjevima EU-a. Jedna od ideja bila mu je raspisivanje referenduma na kojem bi hrvatski građani trebali odlučiti može li Srbija biti članica EU-a.

Stranka HKDU dr. Marko Veselica otišla je u stečaj 2019. zbog duga od 36.000 kuna, a Golubić se okušao i na parlamentarnim izborima 2020. s Hrvatskom demokratskom strankom. U medijima ga se spominjalo i prije pet godina, kad su njegovi zaštitari osiguravali Hod za život, a zanimljiva je i crtica da je automobil Lupus zaštite, VW Passat, koji je kao direktor koristio Marinko Bobinac, u jesen 2016. izgorio u zagrebačkom naselju Kajzerici.

  • +2
Pavle Kalinić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL