eurelectric:

'Proizvođačima struje trebaju državne potpore'

07.09.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Vlade moraju proizvođačima struje osigurati hitne kredite kako bi im zajamčile likvidnost u razdoblju visokih troškova na burzama, upozorila je europska udruga Eurelectric

Ministri EU-a raspravljat će o petak o potpori građanima i kompanijama u razdoblju visokih cijena energije, koje je dodatno potaknula obustava isporuka plina iz Rusije cjevovodom Sjeverni tok 1. Na dnevnom redu bit će i hitna potpora likvidnosti proizvođačima struje.

Kompanije prodaju i struju koju tek planiraju proizvesti kako bi osigurale određenu cijenu, a na računu na burzi moraju položiti određeni iznos osiguranja za slučaj stečaja prije isporuke prodane struje. Ti iznosi u posljednje vrijeme rastu, prateći poskupljenje struje, pa kompanijama treba više novca.

Vlade se moraju pobrinuti da ne propadnu zbog pojačane potrebe za likvidnošću, upozorava glavni tajnik Eurelectrica Kristian Ruby. 'To stvara nemoguć pritisak na likvidnost kompanije koje u osnovi iznenada, recimo do ponedjeljka, moraju (na račun) položiti pet puta više novca', kazao je Ruby.

'Vlade moraju biti spremne osigurati tim tvrtkama kreditnu liniju', poručuje čelnik Eurelectrica, paralelno rješenjima za visoke cijene plina koje povećavaju troškove električne energije.

'To bi zapravo značilo da bi zadnja zajmodavna instanca, vlada, morala uskočiti kako bi osigurala opstanak igrača na tržištu električne energije', tumači Ryan Alexander iz Aurora Energy Researcha. 'Takve kredite obično dodjeljuju komercijalne banke, ali one se približavaju limitu izloženosti', dodao je Alexander.

Europski ministri razmotrit će 'trenutnu potporu' u kreditnim linijama za sudionike na energetskom tržištu koji moraju plaćati jako visoke pologe, vjerojatno preko Europske središnje banke (ECB), navodi se u pripremnom dokumentu za sastanak u petak. Dužnosnik Euroelectrica istodobno je kritizirao druge mjere koje će ministri razmotriti, tvrdeći da bi ograničenja maloprodajnih cijena energije i porezi na ekstraprofit mogli 'uništiti' ionako opterećene elektroprivredne kompanije.