von der leyen najavila:

Orbanovim stopama: Europska komisija uvodi obaveznu štednju struje i ograničava 'ekstraprofite' koji će biti preusmjereni socijali

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2022 14:03
  • Objavljeno 07.09.2022 u 14:03
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Izvor: Profimedia / Autor: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Europska komisija (EK) je u srijedu predložila obvezujuće smanjenje potrošnje električne energije za vrijeme vršnih opterećenja i preusmjeravanje ektraprofita energetskih tvrtki najugroženijim građanima i poduzetnicima zbog golemog rasta cijena energije.

“Predložit ćemo obvezujući cilj smanjenja potrošnje u vrijeme vršnih opterećenja i tijesno ćemo surađivati s državama članicama kako bismo to postigli”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, predstavljajući prijedloge mjera za zaustavljanje vrtoglavog rasta cijena energije.

Mjerama se želi pomoći najranjivijim građanima i poduzećima. “Štogod učinili, morat ćemo štedjeti, ali štedjeti na pametan način”, dodala je. Struja koja se troši u vršnim razdobljima je najskuplja i stoga je potrebna strategija za izjednačavanje potrošnje tijekom dana, dodala je von der Leyen.

Drugi prijedlog uključuje ograničavanje prihoda kompanijama koje struju proizvode uz niske troškove, poput onih koji struju dobivaju iz obnovljivih izvora, te preusmjeravanje ekstraprofita ranjivim skupinama građana i poduzeća. Slične mjere, početkom svibnja u Mađarskoj je uveo Viktor Orban.

Orban će korporacijama oduzimati višak zarade i trpati ga u svoj proračun. Što je to uopće ekstraprofit i može li se odrediti?

Ideja je da se ograničenje prihoda uvede i za tvrtke koje struju proizvode iz fosilnih goriva. “Naftne i plinske tvrtke također su imale goleme prihode, stoga predlažemo njihov solidarni doprinos”, kaže von der Leyen.

  • +6
  • +3

Ursula von der Leyen

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Države članice trebale bi te prihode ulagati u obnovljive izvore energije kako bi pomogli ranjivim kućanstvima. Četvrta mjera koju EK predlaže je potpora energetskim tvrtkama kako bi se mogle nositi s nestabilnošću tržišta.

Predložene mjere uključuju i ograničenje cijene plina koji se uvozi iz Rusije. “Cilj je vrlo jasan, moramo smanjiti ruske prihode koje ruski predsjednik Vladimir Putin koristi za financiranje groznog rata protiv Ukrajine", rekla je von der Leyen.

Europska unija već je drastično smanjila uvoz ruskog plina. Na početku rata protiv Ukrajine, EU je uvozio 40 posto plina iz Rusije, a danas devet posto. O predloženim mjerama raspravljat će ministri država članica zaduženi za energetiku, koji će se u petak okupiti na izvanrednom sastanku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!