ZBOG DIVLJE PRIVATIZACIJE

'Prodaja Droge je gubitak desetljeća'

02.07.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Slovenski ekonomisti specijalizirani za prehrambeni sektor imaju podijeljena mišljenja o posljedicama prodaje Droge Kolinske hrvatskoj Atlantic grupi, ali rasprava o tome u Sloveniji ipak nije žučna kao u nekim ranijim slučajevima

U stručnim krugovima i u medijima u Sloveniji nema u petak povišenih tonova o potrebi zaštite "nacionalnog interesa", koji su bili naglašeni prilikom nedavnog pokušaja Agrokora da preuzme vlasnički udio banaka u Mercatoru.

Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi da slovensku javnost, koja ima tradicionalne rezerve prema prodaji domaćih tvrtaka strancima, što neki zovu "ekonomskim nacionalizmom", ekonomisti sada tješe formulacijama kako kapital nema nacionalnog identiteta.

Droga Kolinska desetljećima je bila ponos slovenske prehrambene industrije a sada je prodana hrvatskom poduzetniku koji je svoju tvrtku osnovao 1991. godine, a u međuvremenu je stekao dovoljno moći i povjerenja banaka da može kupiti tvrtku koja je veća od njegove, piše vodeći slovenski list.

"Delo" navodi da slovenska politika iz svega treba izvući lekciju kako je zadnjih godina eksperimentirala na području upravljanja poduzećima, dopuštajući u njima "divlju" privatizaciju, preveliku ekspanziju i zaduživanje, zbog čega je i Istrabenz holding morao prodati Drogu Kolinsku.

Iako prodaju Droge Kolinske naziva "gubitkom desetljeća" za slovensku industriju, "Delo" navodi kako je dobra strana te odluke sadašnjeg vodstva Istrabenz holdinga da će on imati nekoliko godina mira i mogućnost oporavka svojih ostalih dijelova jer će utrškom vratiti dio duga bankama koje su mu prijetile stečajem.

Ugledni agrarni ekonomist Aleš Kuhar za "Delo" je ocijenio da prodaja Droge Kolinske hrvatskoj poslovnoj skupini nije ništa dramatično i da se među poznavateljima poslovnog svijeta to i očekivalo.

"Živimo u svijetu gdje je pravo vlasnika da raspolažu svojom imovinom neupitno", rekao je Kuhar.

No, Droga Kolinska je još uvijek jedna od boljih slovenskih prehrambenih kompanija, s vrlo jakim robnim markama, te proizvodnim i prodajnim potencijalom u jugoistočnoj Europi, ocjenjuje Kuhar.

"U pravilu zato nije dobro da ju je preuzelo strano poduzeće, ali se to nije moglo spriječiti", naveo je Kuhar.

Ekonomist i nekadašnji predsjendik nadzornog odbora Droge Kolinske, profesor Bogomir Kovač, rekao je kako očekuje da će i Atlantic grupa voditi sličnu poslovnu politiku u Drogi Kolinski kakvu je vodio njen prijašnji vlasnik.

Vijest o akviziciji Atlantic grupe u Sloveniji komentirao je u razgovoru za slovenski portal Siol.net i hrvatski ekonomist Ljubo Jurčić. On je rekao da se kupnja Droge Kolinske vjerojatno poklapa s poslovnim planovima Atlantic grupe u susjednim zemljama.

"Koliko mi je poznato, Droga Kolinska ima svoju težinu na području bivše Jugoslavije i možda u dijelu istočne Europe. Atlantic grupa kupnjom nastoji postati vođa u regiji ako ne i na nekim drugim tržištima", ocijenio je Jurčić.