zdravko marić

'Probleme zdravstva se ne može rješiti preko noći, ali neće biti novih poreza'

22.11.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun, a rashodi će biti 133 milijarde i 300 milijuna kuna, što je 5 milijardi kuna više nego u 2017. godini. Deficit je planiran 0,5 posto BDP-a. Prijedlog proračuna za sljedeću godinu u Dnevniku Nove TV komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Upitan je li siguran kako će država sljedeće godine uprihoditi 129 milijardi kuna, Marić je kazao kako vjeruje u projekcije te da će učiniti sve da ih nadmaše.

'Naši rezultati u protekle dvije godine daju nam za pravo vjerovati u to, i to ne samo nama, već i hrvatskim građanima', kazao je Marić. Na primjedbe oporbe kako je proračun prenapuhan, Marić je odgovorio kako je iz njihovih rasprava vidljivo da nemaju ozbiljnijih kritika.

'Sada vide da je moguće stabilizirati javne financije u relativno kratkom ruku. Deficit je nikad niži, a trošimo onoliko koliko i stvaramo. Istovremeno, javni dug ima kontinuirani trend smanjivanja', kazao je Marić i dodao kako građani mogu očekivati jedino porezno rasterećenje.

Osvrnuo se i na velike dugove u zdravstvenom sektoru i odgovorio planira li zbog toga povećanje poreza.

'Ja sam uvijek za smanjenje poreza. Građani mogu očekivati jedino porezno rasterećenje. Proračun je na tragu stvaranja uvjeta za dodatno rasterećenje građana. Što se tiče zdravstva, u okviru rebalansa pronašli smo 1,16 milijardi, u proračunu za sljedeće godine još 500 milijuna. To neće riješiti sve probleme, tako da je nužno napraviti korekcije strukturne prirode na troškovnoj strani zdravstvenog sustava', kazao je Marić.

  • +23
Sva lica Zdravka Marića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Na pitanje znači li to smanjivanje broja bolnica, Marić je poručio da ministar radi na tom polju.

'Problem nije moguće riješiti preko noći. Svi ti dugovi su kumulirani dugi niz godina, potrebno je napraviti određene stvari i što se tiče organizacije poslovanja. U nekim segmentima mogu se i kratkoročno pronaći neke uštede, napraviti određenu standardizaciju između pojedinih bolnica. Postoje neke bolnice čiji su rokovi plaćanja u koliko-toliko prihvatljivim okvirima, dok ima i onih koji imaju predugačke rokove', kazao je Marić i dodao da naše medicinsko osoblje ne bi bilo toliko traženo u Europi da nije toliko sposobno i kvalitetno.