ZDRAVIJA KONKURENCIJA

Prihode Coca-Cole koči slabija prodaja na inozemnim tržištima

28.07.2016 u 09:31

Bionic
Reading

Posustalo globalno gospodarstvo, veća i zdravija konkurencija te previranja na valutnim tržištima zauzdali su prihode američke Coca-Cole u protekom tromjesečju, pokazalo je financijsko izvješće američkog diva industrije bezalkoholnih pića i sokova

Neto dobit u drugom je tromjesečju 2016. godine prema istom razdoblju prošle godine uvećana 10,9 posto, na 3,45 milijardi dolara. Jačanju dobiti pripomogli su niži porezi i niži ekstra troškovi, tumače u kompaniji.

No, neto prihodi su im pali u svim regijama izuzev Sjeverne Amerike, pa su Coca-Colini neto prihodi u drugom kvartalu na godišnjoj razini smanjeni za 5,1 posto, na 11,5 milijardi dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.

Predsjednik i izvršni direktor Muhtar Kent u priopćenju navodi da je kompanija suočena s izazovima većinom na tržištima u nastajanju, gdje Coca-Cola u svome vlasništvu ima poslovanje s punionicama.

'U tim međunarodnim poslovnim operacijama, gdje su se vanjska nepovoljna kretanja pokazala ozbiljnijima nego što se prvotno procjenjivalo, poduzimamo akcije preispitivanjem lokalnih tržišnih inicijativa gdje se pokaže potreba i ustrajanjem na našim naporima usmjerenim podupiranju produktivnosti', poručeno je u priopćenju.

Također, u američkom divu procjenjuju da bi organski prihodi u ovoj godini trebali porasti za oko tri posto, no da će biti pogođeni troškovima akvizicija, prodajama i strukturnim prilagodbama, kao i valutnim izazovima.