šef ugp-a

Predvodnik poduzetničkog bunta Hrvoje Bujas vlasnik je triju tvrtki, provjerili smo kako posluju

14.12.2020 u 17:01

Bionic
Reading

Šibenčanin Hrvoje Bujas prvi je čovjek Udruge Glas poduzetnika (UGP), iznikle na nezadovoljstvu poslodavaca koronakriznim mjerama Vlade. UGP okuplja uglavnom male i srednje tvrtke iz sektora čije je poslovanje direktno ugroženo pandemijom. Takav je i slučaj s Bujasovim biznisom koji se najvećim dijelom oslanja na uslužni sektor. Pročešljali smo kako posluju njegove tri tvrtke

Bujas je jedan od troje osnivača i partnera u tvrtkama Pravi klik i Siguran klik. Navedene tvrtke stoje iza brendova Crno jaje, GoHome i Osiguraj.me.

Crno jaje je portal za grupnu kupovinu preko kojeg se uz popuste nude razne usluge - putovanja, kozmetički tretmani, upis u autoškole i ostalo. GoHome je tražilica nekretnina koja uz Hrvatsku posluje u još šest zemalja (Slovenija, BiH, Italija, Češka, Slovačka i Srbija).

S oba brenda upravlja tvrtka Pravi klik, čiji su vlasnici, uz Bujasa, Dražen Drnas i Đulijano Nola. Firma je osnovana 2007., a startala je s tražilicom GoHome, koja je privukla američko-slovenski fond Poteza te je u nju investirao 650.000 eura (op.a., fond je sudjelovao i u osnivanju hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE).

Kad je zbog velike financijske krize stao posao s nekretninama (zbog toga je 2009. ugašen fond Poteza), Bujas se s partnerima okrenuo drugom tržištu i pokrenuo je krajem 2011. portal Crno jaje. Na tom tržištu već su postojale jake tvrtke kao što su Kolektive, Kupi.me i Ponuda dana, ali Bujas je jedini nudio svojim klijentima reklame na TV-u, što je pretvorilo Crno jaje u najjači portal za grupnu kupovinu.

Hrvoje Bujas Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Prošlu godinu tvrtka Prvi klik završila je s 10,7 milijuna kuna prihoda i 646.000 kuna dobiti. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, u njoj radi 10 djelatnika, a prosječna plaća im je 6400 kuna.

U ovoj godini Prvi klik ima velik pad prometa, što je Bujas potvrdio u nekoliko svojih medijskih istupa.

'Neki dan imali smo tisuću kuna prometa. Jednu tisuću. A znalo je biti i 250.000 kuna prometa u danu', izjavio je Bujas u travnju za Večernji list, za vrijeme prvog lockdowna. Isto je ponovio gostujući ovaj vikend u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2', s time da je rekao kako se poslovanje Crnog jajeta značajno poboljšalo tijekom ljetnih mjeseci.

Svoju drugu tvrtku Siguran klik, koja stoji iza portala Osiguraj.me, Bujas je s partnerima osnovao 2016. godine. Firma prodaje police obaveznog auto osiguranja te je zastupnik As Directa i Generali osiguranja.

Siguran klik je u prošloj godini iskazao 722.000 kuna prihoda i 380.100 kuna dobiti.

Bujas se u poduzetništvo otisnuo 2005., kada je samostalno otvorio firmu Bujas i sin. Prije toga sedam godina radio je u državnoj službi, točnije u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Prvu poslovnu suradnju imao je s Nacionalom, tjednikom koji je tad vodio Ivo Pukanić. Bujasova firma radila je CD vodič za opremanje i uređenje doma koji je besplatno išao uz Nacional.

Prošlu godinu tvrtka Bujas i sin završila je s 900.000 kuna prihoda i 2700 kuna dobiti.