dosta im je

UGP će na Ustavnom sudu pokušati srušiti zabranu rada nedjeljom

21.07.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika (UGP) i 15 malih trgovaca u petak će Ustavnom sudu podnijeti prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom, najavile su u petak na konferenciji za novinare glavna tajnica UGP-a Branka Prišlić i odvjetnica Dorotea Jurčić u ime tih 15 trgovaca.

Konferencija za novinare je održana na Mirogoju, pred kioskom za prodaju cvijeća, s obzirom da su cvjećarne jedne od najpogođenijih zbog zabrane rada nedjeljom.

Novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu 1. srpnja u UGP smatraju diskriminirajućim te su u suradnji s odvjetničkim uredom Doroteje Jurčić organizirali i okupili svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Novi zakon, kako je istaknuto, ograničava rad trgovaca na svega 16 nedjelja godišnje, što posebno pogađa male obrtnike poput cvjećara, suvenirnica, pekara, tobacco shopova i malih trgovina, koji u prosjeku ostvaruju trećinu svojih godišnjih prihoda upravo tijekom radnih nedjelja. 

Jurčić je kazala kakao će danas u ime UGP-a i 15-tak trgovaca biti podnesen Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom  u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine. Prijedlog se podnosi, kako je navela, kako bi se zaštitila poduzetnička prava.

Ustavom su propisane poduzetničke slobode kao jedan od temelja ustavnog poretka RH, a koje se navedenim propisima krše, istaknula je.Podsjetila je kako su se već u nekoliko navrata tijekom 2000- tih pokušale nametnuti slične odredbe koje je Ustavni sud ukinuo. Naime, Ustavni sud je dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom - 2004. i 2009. godine.

Zakonom o trgovini, kako je istaknula Jurčić, zabranjuje rad nedjeljom, blagdanom, ograničava se radno vrijeme na 90 sati tjedno uz iznimke 16 radnih nedjelja. Svima je jasno da će veliki trgovci koji imaju više prodavaonica moći organizirati svoje radno vrijeme da svaku nedjelju rade, dok mali trgovci to neće moći i to je prvo gdje je Zakon diskriminatoran, kazala je Jurčić navodeći kako je Zakon diskriminatoran i u dijelu u kojem propisuje iznimke kojima se određenim poslovnim subjektima dozvoljava rad nedjeljom ili blagdanom.

Nejasno je, kako je rekla, zašto zakonodavac već u trećem navratu forsira samo jednu skupinu poduzetnika, a to su trgovci, dok mu nikad nije palo na pamet da takve zabrane nameće nekim dugim djelatnostima.

Mišljenja je kako neće biti jedini koji podnose takav prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona, već da će više trgovaca to učiniti te vjeruje da će sporne odredbe Zakona biti ukinute.

Kao zahtjev Ustavnom sudu postavili su i da se do donošenja konačne odluke obustave od primjene sporne zakonske odredbe, jer mogu dovesti do štetnih posljedica, obzirom da u pojedinim slučajevima cijele obitelji neće moći ostvarivati prihode i egzistencija će im biti ugrožena.

Djelatnik cvjećarnice na zagrebačkom Mirogoju Luka Petranović kazao je da su novim Zakonom o trgovini pogođeni ne samo poduzetnici, već i tradicijski običaji gdje ljudi nedjeljom idu na groblje i nemaju gdje kupiti cvijeće ili svijeće. Osim zabrana rada nedjeljom pogađa ih i zabrana rada blagdanom, jer to su dani kada su bili povećani prometi, pa sada to poduzetnicima stvara gubitak.

Na pitanje mogu li reći koliki pad prometa očekuju, Jurčić je kazala kako studije pokazuju da bi prihodi poduzetnicima uslijed primjene novog Zakona mogli biti smanjeni za jednu trećinu. "Još je rano komentirati obzirom da se Zakon ove godine primjenjuje od polovine godine, dok se od iduće 16 neradnih nedjelja raspoređuje na cijelu godinu", pojasnila je.