NEDJELJOM U 2

Bujas: Zbog Ćorića sam bio ljut kao ris! HGK je institucija za uhljebljivanje parapoduzetnika i ljubavnica

13.12.2020 u 15:05

Bionic
Reading

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika kao prvi razlog zašto misli da treba otići ministar gospodarstva Tomislav Ćorić navodi: 'Zato što nema dana radnog staža u realnom sektoru'. Istovremeno, smatra Bujas, ne zanima ga što mori srednje i mikropoduzetnike

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas nije oduvijek bio poduzetnik. Kao student je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a njegov tadašnji šef preporučio ga je u Agenciju za promet nekretninama. U javnom sektoru radio je šest godina.

'Kad sam radio u APN-u do 17 sati, u 17.01 me više nije zanimalo što se tamo događa', tako je Hrvoje Bujas opisao razliku između javnog i privatnog poduzetništva gostujući u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2'.

Nakon otkaza se otisnuo u poduzetništvo, a prvi posao je bio CD s nekretninama za Nacional. Razvijao je posao prodaje nekretnina i tražilicom koja i danas funkcionira. Jedan od većih udaraca bila je kriza 2008., kada su mu u jednom danu otkazali 250 ugovora. Bilo je još padova.

Kaže kako naše društvo ne bi dijelio 'na privatni i javni sektor', nego na one koji rade i one koji ne rade. Dodao je kako, također, ima ljudi koji u javnom sektoru rade svoj posao i zaslužuju svaku kunu, policajci, vatrogasci, medicinske sestre.

'No s druge strane imate izmišljena radna mjesta poput raznih savjetnika koji imaju plaću od 8 ili 9 tisuća kuna. Zbog takvih, ovi koji rade imaju manju plaću', rekao je.

Na pitanje zašto misli da ministar Tomislav Ćorić treba otići, rekao je da je prvi razlog - 'zato što nema dana radnog staža u realnom sektoru'. Smeta mu, kaže, i što ga, kako kaže, ne zanima što mori srednje i mikropoduzetnike.

Opisao je sastanak sa Ćorićem, na kojemu je ministar odbio pomoć putničkim agencijama.

'Bio sam ljut kao ris', rekao je. Zamjera mu ponašanje prema UGP-u. Kaže kako s ostalim ministarstvima ima odličnu suradnju.

Kao premijer proveo bi, kaže, reformu pravosuđa i lokalne uprave i samouprave. Covid, kaže, ne smije i ne može biti izlika za nerad i poltronstvo. Ukidanje obveznog članstva u HGK predstavljalo bi, kaže, kisik za poduzetnike. On i njegovi istomišljenici traže ukidanje parafiskalnih nameta.

'Mi smo za drakonsko rezanje parafiskalnih nameta koji u većini slučajeva nemaju nikakvu javnu svrhu. HGK jest preko sto godina stara institucija, ali je mjesto uhljebljivanja parapoduzetnika, ljubavnica, kvazigospodarstvenika ili onih koji su politički vezani s njima. Kad smo pitali Luku Burilovića kolika mu je plaća, nismo dobili odgovor', rekao je.

Bujas kaže da nema nikakvih političkih ambicija. I da će uvijek biti samo poduzetnik.