drugi krug izgledan

Predsjednički izbori u Peruu: Veliki broj kandidata, nema favorita

11.04.2021 u 22:10

Bionic
Reading

Skoro dvadeset kandidata natjecalo se na predsjedničkim izborima u Peruu u nedjelju, a prema rezultatima anketa uoči izbora nijedan kandidat neće prikupiti više od 10 posto glasova, što znači da će drugi krug glasovanja biti vrlo neizvjestan.

Kako nema izrazitog favorita, u drugi krug mogli bi ući populist Yonhy Lescano, ekonomist Hernando de Soto, ljevičarska bivša saborska zastupnica Veronika Mendoza, kći bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija, Keiko Fujimori i ultrakonzervativni poduzetnik Rafael Lopez.

"Dobre sam volje", rekla je Fujimori ispred ureda svoje desničarske stranke Fuerza Popular, pozivajući kandidate na prihvaćanje rezultata izbora.

"Vjerujem da je vrijeme za promjene", kazala je Mendoza na dan izbora tijekom tradicionalnog doručka na farmi svog oca u provinciji Andahuaylillas na jugu Perua.

"Ovo su vrlo važni izbori", rekao je Francisco Sagasti, uskoro bivši predsjednik Perua, nakon što je glasovao. "Ne samo da imamo privilegiju i pravo na glasovanje, već je to naša dužnost." Sagasti se nije kandidirao na ovim izborima. 

Peruansku politiku prošle je godine obilježio sukob između vlade i Kongresa. Najprije su parlamentarci prisilili bivšeg predsjednika Martina Vizcarru na silazak s vlasti, a zatim se nakon žestokih prosvjeda povukao i njegov nasljednik Manuel Merino.

Francisco Sagasti je privremeni predsjednik Perua.

Nakon niza skandala, narušeno je povjerenje građana u politiku; oko polovine parlamentaraca je pod istragom zbog raznih kaznenih djela.

Istraživanja pokazuju da manje od polovice Peruanaca smatra demokraciju najboljim oblikom vladavine.