TURISTIČKE UDRUGE:

'Povećanje međustope PDV-a na 13 posto je neprihvatljivo'

03.10.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Vodeće strukovne udruge u hrvatskom turizmu najavljeno povećanje međustope PDV-a na usluge u turizmu sa 10 na 13 posto smatraju u cijelosti neprihvatljivim te upozoravaju da bi takvo povećanje moglo donijeti dugoročne štete za razvoj u turizmu i za investicije, a kratkoročno poteškoće u poslovanju

Navode to uz ostalo u zajedničkom današnjem priopćenju Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela (OMH) i Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS).

Udruge očekuju i da se prije donošenja daljnjih odluka napravi adekvatna analiza te da sektor bude uključen u daljnje aktivnosti s ciljem kreiranja kvalitetnijeg okruženja u turizmu koje će im jamčiti rast i razvoj u budućnosti.

Spremni su, kako navode, da u okviru stručne rasprave argumentiraju svoja stajališta kako bi se pronašlo optimalno rješenje za državni proračun i turistički sektor nadajući se i da će se uz podršku ministra turizma Darka Lorencina stvoriti uvjeti za kvalitetne pomake koji će hrvatski turizma približiti uvjetima poslovanja koje ima konkurencija.

Podsjećaju i da je ovogodišnje uvođenje smanjene stope PDV-a od 10 posto za ugostiteljske usluge bila najvažnija mjera za rast i razvoj turističkog sektora te da njeno mijenjanje odnosno povećanje na 13 posto može štetiti daljem razvoju, tim više što je ta stopa još uvijek niža u većini konkurentskih mediteranskih zemalja.

Promjena međustope značila bi, ističu, i radikalnu promjenu uvjeta poslovanja, a kada se tome doda da se najviša stopa PDV-a u Hrvatskoj od 25 posto primjenjuje i na dio turističkih usluga problem nekonkurentnosti sektora se i povećava.

Najava promjene te međustope može i kratkoročno štetiti poslovanju s obzirom da je turizam djelatnost u kojoj se već sredinom ove godine počelo s plasmanima i ugovaranjima za 2014. i 2015. pod postojećim uvjetima, pa neće biti lako ni partnerima objasniti da se ti uvjeti planiraju mijenjati.

Time hrvatski turizam, smatraju iz udruga, neće postati privlačaniji nego do sada ni investitorima, a upravo se s druge strane od turizma očekuje da bude pokretač investicija i gospodarskog rasta Hrvatske te ključ za ulazak na globalna tržišta.

Pozivaju se i na podatke Svjetskog ekonomskog foruma po kojima je Hrvatska po turističkoj konkurentnosti na 34. mjestu među 139 zemalja svijeta, ali je po poreznom opterećenju sektor turizma i ugostiteljstva na gotovo posljednjem 134. mjestu

Ističu i važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo te da neposredno i posredno generira oko 15 posto BDP-a, značajno utječe na zaposlenost te na brojne druge sektore (trgovinu, promet, poljoprivredu i prehrambenu industriju i druge).

Udruge upozoravaju i na stagnaciju hrvatskog turizma zadnjih godina u fizičkim i financijskim ostvarenjima koja bilježe, kako kažu, samo marginalne fluktuacije, uz nisku razinu profitabilnosti i s ograničenim mogućnostima za nove investicije.

Zanimljivo da u svom današnjem priopćenju strukovne turističke udruge ne spominju niti komentiraju prošlotjedne najave ministra financija Slavka Linića da se još razmišlja da se usluge pružanja smještaja u turizmu prebace u najnižu stopu PDV-a koja bi se u tom slučaju spustila sa sadašnjih 10 posto na 8 posto, što bi po Liniću išlo u prilog jačanju konkurentnosti sektora.