MINISTRA ROMIĆ

'Potpore su veće, poljoprivrednici se nemaju što buniti'

04.07.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio je i ponedjeljak kako je Ministarstvo u zakonskom roku isplatilo potpore poljoprivrednicima prema važećem modelu isplata te im je isplaćeno 258 milijuna kuna više nego za 2014. godinu, a kako bi se utvrdili učinici modela isplate napravit će se analiza po proizvođačima različitih tipova

Osigurali smo 3,4 milijarde kuna koje su isplaćene, a to je 258 milijuna kuna više nego u proizvodnoj 2014. godini, kazao je Romić kojega su nakon potpisivanja ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja novinari upitali kako komentira nezadovoljstvo poljoprivrednika koji tvrde da su dobili manje potpore.

'Kada je u pitanju raspodjela po pojedinim tipovima proizvodnje, ona je napravljena u srpnju lani, a uredbom Vlade usvojena je kao način obračuna plaćanja potpora u poljoprivredi. Ministarstvu je bila uloga taj novac osigurati i po zadanom modelu isplatiti, što je i napravljeno', rekao je ministar.

Međutim, dodaje kako se uvijek postavljaju pitanja - što su učinci odgovarajućih mjera, što je s tim novcima, tko je dobio više, a tko manje.

Ljudi se žale, no neki ne računaju da su dobili predujam od 750 milijuna kuna, jer je to bilo lani, rekao je Romić.

Ministar kaže i da je zadužio Agenciju za plaćanja u poljoprivredi da do kraja tjedna obradi podatke za više od tisuću poljoprivrednih proizvođača različitog tipa, a kako bi se utvrdili učinci modela iz prošle godine.

'Mi moramo do početka kolovoza, ako želimo nešto mijenjati, a želimo, Europskoj komisiji dati prijedlog novog modela, a to možemo dati tek kad napravimo analizu učinka prethodnog modela na isplate potpora', istaknuo je Romić.

Ministar je na upite novinara kazao kako je u završnoj fazi istraga vezana uz mjeru 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja.

AFCOS mreža je prihvatila sve relevantne podatke, završni bi se sastanak trebao održati u ovom tjednu, a nakon toga ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi treba donijeti odluku.

'Ukoliko je bilo nepravilnosti one se moraju sankcionirati, a ako ih nije bilo, onda se treba isplatiti ono što je napravljeno', kazao je Romić.

Upitan može li on kao tehnički ministar potpisivati ugovore i hoće li u ova tri mjeseca tehničke Vlade nešto doći u pitanje i u resoru poljoprivrede, Romić je poručio kako će nastaviti raditi svoj posao

'Pomalo se čudim kada netko tko je obnašao funkcije kaže da bi tehnički ministar ili tehnička Vlada trebala paliti i gasiti svijetla u svojim uredima. Ja to neću raditi, ja sam ministar do trenutka dok mi mandat ne završi. To znači da ću aktivno nastaviti raditi sve do svog zadnjeg dana', rekao je Romić.

Istaknuo je kako će sve što je planirao nastaviti raditi, a onaj tko će doći u Ministarstvo to može uvažiti ili ne. 'Svoj posao radim normalno, obećao sam da ću raditi strategije i radim ih, sva povjerenstva normalno rade i na meni je da svoj posao završim korektno i profesionalno. Sve što je dozvoljeno da ministar u tehničkom mandatu radi, ja ću raditi', kazao je Romić.