događaj godine

Poslovna Hrvatska cijelu se godinu tresla zbog Agrokora. Podvukli smo crtu pod nagodbu i provjerili kako tvrtke sada stoje

20.12.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Premda je afera Borg zasjenila njezin poslovni aspekt u javnosti, nema sumnje da je postizanje nagodbe vjerovnika Agrokora najvažniji gospodarski događaj godine na izmaku

Nakon mukotrpnih priprema i pregovora s ključnim vjerovnicima 4. srpnja izglasana je nagodba za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina. Krajem listopada Visoki trgovački sud odbacio je 87 žalbi Agrokorovih vjerovnika, čime je postala i pravomoćna.

Prihvaćanjem nagodbe vjerovnici su svoja potraživanja zamijenili za udjele u vlasništvu novog Agrokora. Najveći pojedinačni vlasnik s udjelom od 39,2 posto postao je ruski Sberbank jer je Todoriću pozajmio više od 1,1 milijarde eura.

Poslije Sberbanka, drugi najveći suvlasnik Agrokora su 'imatelji obveznica', a predvodi ih kontroverzni fond Knighthead iz SAD-a. Oni drže 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea s 15,3 posto udjela.

Na kraju su dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponia i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru.

Nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi krajem listopada započela je implementacija nagodbe s planiranim trajanjem od tri do četiri mjeseca.

U ovoj godini Agrokorove kompanije pod izvanrednom upravom postigle su solidne poslovne rezultate. Doduše, prihodi su podbacili za oko milijardu kuna, ali je zato dobit iznad plana. U prvih deset mjeseci ostvareno je gotovo 20 milijardi kuna prihoda, a EBITDA je dosegnula 1,7 milijardi kuna, što je na razini planiranih vrijednosti.

Najveći doprinos pozitivnom rezultatu dale su kompanije iz područja prehrane (Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec), čija je EBITDA bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana, te maloprodaja (Konzum, Tisak) i veleprodaja (Velprom) s 28,7 milijuna kuna ili 7,2 posto većom EBITDA od planirane.

S druge strane, podbacile su kompanije iz poljoprivrednog segmenta pod utjecajem pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi, kao i pada cijena polutvrdog sira.

  • +25
Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek nekoliko stotina vjerovnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Pritom treba naglasiti da izvješća izvanrednog povjerenika obuhvaćaju samo kompanije koje su ušle u režim izvanredne uprave. Pozitivne trendove bilježi i Mercator, najznačajnija tvrtka u vlasništvu Agrokora, a za koju nije nadležna izvanredna uprava. U prvih devet mjeseci ovaj trgovački lanac ostvario je prihod od 1,62 milijarde eura te čistu dobit od 8,9 milijuna eura dok je lani pretrpio gubitak od 10 milijuna eura.

Rezultati bi bili znatno bolji da poslovanje nije opterećeno visokim troškovima savjetnika i roll-up kredita. Za 18 mjeseci rada zaključno s listopadom ove godine savjetnicima je isplaćeno ukupno 85,3 milijuna eura (oko 630 milijuna kuna) naknada i nagrada za uspjeh nagodbe.

Premda su troškovi osjetno premašili plan, u izvanrednoj upravi naglašavaju kako su oni relativno niski. Kao argument navode da su u 26 usporedivih svjetskih primjera restrukturiranja ukupni troškovi savjetnika u rasponu od 0,8 posto do 19,2 posto ukupnog duga, s prosjekom od 3,3 posto, dok je Agrokorov ukupan trošak restrukturiranja do kraja listopada 2018. iznosio 1,1 posto ukupnog duga.

Dok je postizanjem nagodbe poslovanje Agrokora ušlo u mirnije vode, javnost je veći dio godine više zaokupljala afera Borg zbog koje je smijenjen bivši povjerenik Ante Ramljak, a morala je odstupiti i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premda je DORH odbacio kaznenu odgovornost protagonista afere, a slučaj je završio pred Povjerenstvom za sukob interesa, ostale su ozbiljne sumnje u pogodovanje američkom fondu Knighthead i namještanje poslova odabranim konzultantima.

  • +43
Bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Budućnost Agrokora i dalje je neizvjesna, a u javnosti kolaju različiti scenariji. Iz neslužbenih izvora posljednjih dana stižu vijesti da Sberbank već vodi pregovore o prodaji svog udjela u Agrokoru, a da je potencijalni kupac domaći konzorcij na čelu s Adris grupom i Lukšić grupom.

Ipak, čini se da je takav scenarij preuranjen s obzirom na to da novi Agrokor tek očekuje pravo operativno restrukturiranje i povećanje efikasnosti. Osim toga, prije bilo kakvih vlasničkih rošada potrebno je osigurati refinanciranje skupog roll-up kredita, koji je dogovorio bivši povjerenik Ante Ramljak.