oko referenduma:

Poslodavci protiv populizma: 20 posto umirovljenika ima mirovinu s punim radnim stažom

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2019 17:48
  • Objavljeno 29.04.2019 u 16:12
Potpisivanje za referendum 67 je previše

Potpisivanje za referendum 67 je previše

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Eventualni referendum treba li raditi do 67 godine, koji zagovaraju sindikati, ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava, poručili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te pozvali sindikate i političare da o mirovinskoj reformi raspravljaju odgovorno, bez paušalnih i populističkih fraza.

U fokusu rasprave treba biti meritum problema i konkretni prijedlozi za dugoročnu održivost mirovinskog sustava uz osiguranje dostojnih mirovina, što manje ovisnih o državnom proračunu, poručuju iz HUP-a potaknuti početkom sindikalne akcije prikupljanja potpisa za organizaciju referenduma o dobnoj granici za odlazak u mirovinu.

Pozivaju sindikate i političare svih stranaka, pozicije i opozicije, da se o mirovinskom sustavu raspravlja odgovorno, umjesto paušalnih i populističkih fraza o mirovinskom sustavu i njegovim reformama.

HUP podsjeća da je temeljni problem mirovinskog sustava to što je svega 20 posto naših umirovljenika steklo mirovinu pravom punog radnog staža ili starosne dobi, a prosjek radnog vijeka u Hrvatskoj malo je veći od 30 godina. To znači da su sadašnji umirovljenici uplatili za četvrtinu manje nego što su trebali u svoju buduću mirovinsku štednju, što iznosi oko pet milijardi kuna.

Stoga je pravo pitanje, upozorava HUP, kako stvoriti pretpostavke da što više ljudi ide u mirovinu s punim radnim stažom. Pitanje starosnih godina odlaska u mirovinu treba povezati s uvjetima rada jer niti jedan poslodavac neće dopustiti osobi od 65 ili 67 godina da radi težak fizički ili rizičan posao, koji ona ionako ne može obaviti.

Radnicima koji više nisu u stanju raditi treba osigurati ponosni odlazak u mirovinu bez penalizacije. No, s obzirom na činjenicu da je sa sadašnjom dobnom granicom za umirovljenje od 65 godina mirovinski sustav suočen s problemima, ne smije biti dileme oko potrebe jačanja i povećavanja uplata u drugi stup, kao i snažnijeg poticanja štednje u trećem stupu, kažu HUP-ovci.

  • +25
  • +22

Potpisivanje za referendum '67 je previše'

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Kao značajan problema prvog mirovinskog stupa izdvajaju mirovine stečene po posebnim uvjetima, koje treba izuzeti iz prvog mirovinskog stupa te ih izdvojiti u poseban fond koji se financira iz državnog proračuna.

Time ćemo dobiti jasnu sliku koliko uplaćujemo i isplaćujemo za mirovine stečene radom, te ćemo znati koliki je stvarni manjak za isplatu mirovina, ali i osigurati transparentnost mirovinskoga sustava, poručuje HUP. 

Ključnim smatraju osiguranje uvjeta koji će gospodarstvu omogućiti održivo i na produktivnosti utemeljeno povećanje plaća, a time i povećanje uplata u mirovinski sustav., stoga pozivaju Vladu da maksimalno ubrza reforme kojima će smanjiti trošak i općenito poboljšati uvjete poslovanja.

"Svako troškovno rasterećenje poslovanja ići će u povećanje plaća ili u projekte koji će osigurati novo zapošljavanje, i to na novim radnim mjestima veće dodane vrijednosti i većih plaća. Hrvatski poslodavci su u zadnje tri godine u praksi pokazali da svaka ušteda i smanjivanje poreza i nameta zaista ide u korist radnika", navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!