ZABRANJENO

Živi zid htio prikupljati potpise za referendum, no sindikati su ih odmah upozorili

29.04.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Referendumska inicijativa "67 je previše" u ponedjeljak je reagirala na najavu Živog Zida da će predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić i nositelj liste za europske izbore Tihomir Lukanić sudjelovati u skupljanju potpisa za sindikalni referendum poručivši da političke stranke mogu podržati inicijativu, ali ne mogu prikupljati potpise niti se fotografirati na štandovima sa stranačkim obilježjima.

"I političke stranke prepoznaju važnost ove inicijative te su mahom podržale inicijativu, ali neke stranke i čelnici očito nisu upoznati sa svim detaljima pa prelaze dozvoljene linije", ističe nacionalna koordinatorica inicijative Mirela Bojić u priopćenju i podsjeća da zakon brani političkim strankama prikupljanje potpisa za referendum.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da su sindikalne središnjice prije početka kampanje pozvale političke stranke i udruge civilnog društva da njihovi aktivisti sudjeluju u prikupljanju potpisa "ali isključivo kao građani, a ne kao članovi stranaka".

"Svi su dobrodošli, ali svi dolaze potpisati kao osobe, a na štandu se dežura bez stranačkih obilježja, čak i bez sindikalnih obilježja”, poručio je Sever dodavši da su se za dežurstva javili čak i članovi i simpatizeri vladajuće stranke, koji misle da mirovinska reforma nije dobra za Hrvatsku.

Što se tiče najavljenog sastanka sa čelnicima Živoga zida, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić objasnio je u ime inicijative kako je došlo do nesporazuma.

"Bili smo prihvatili poziv na sastanak, ali bez prisustva medija, jer smo otvoreni za razgovor sa svima. Nakon ovakve objave Živoga zida prisiljeni smo otkazati najavljeni susret", rekao je Ribić.