DISKRIMINACIJA

Posao samo ako ste pravi znak u horoskopu

06.02.2009 u 10:50

Bionic
Reading

U Austriji je izbila afera nakon što je jedna tvrtka pokušala zaposliti radnike rođene samo pod određenim horoskopskim znakovima

Osiguravajuća kompanija iz Salzburga objavila je oglas u najčitanijim novinama da traže ljude za prodaju i upravljanje koji su rođeni pod određenim horoskopskim znakovima, tvrdeći da su statistički to najbolji radnici.

U oglasu su naveli da za poslove u prodaji i upravljanju traže osobe starije od 20 godina za pola radnog vremena, ali samo koje su rođene u horoskopskim znakovima Jarca, Bika, Vodenjaka, Ovna i Lava.

Oglas je izazvao val protesta grupa za ravnopravnost koje su žestoko napale politiku salzburške kompanije zbog diskriminacije onih koji se nisu rodili pod odgovarajućim horoskopskim znakovima.

Glasnogovornik kompanije branio se od optužbi tvrdeći da oni samo prate statistiku: 'Statistički gledano, najbolji zaposlenici u Austriji rodili su se pod nekim od tih pet horoskopskih znakova koje smo naveli u oglasu. Odlučili smo zato odabrati samo najbolje zaposlenike.'

Istraga austrijskih vlasti utvrdila je da to što je kompanija napravila nije nezakonito, jer ne krše zakon o rasnoj, dobnoj niti spolnoj diskriminaciji.