TRAŽE ODGODU

Pomorci ne žele ući u porezni sustav

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2009 14:44
  • Objavljeno 20.01.2009 u 14:42
Predrag Brazzoduro

Predrag Brazzoduro

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Karmen Mrkić

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) danas su na konferenciji za novinare ponovili da smatraju da bi trebalo odgoditi uvođenje pomoraca u međunarodnoj plovidbi u porezni sustav, ocjenivši da se problemi pomoraca u vezi s prijavom poreza na dohodak mogu riješiti ako ima političke volje.

Predsjednik SPH Vladimir Svalina rekao je da bi mjerodavno ministarstvo trebalo odgoditi rok za prijavu poreza pomoraca, da bi trebalo dati dodatna uputstva i izmijeniti Pravilnik o porezu na dohodak za pomorce.

U porezni sustav se prijavilo oko 12.000 pomoraca u međunarodnoj plovidbi. Oni koji su plovili dulje od 183 dana u godini ne podliježu plaćanju poreza na dohodak, a oni koji su plovili manje podliježu, ali su poreznu prijavu obvezni podnijeti i jedni i drugi. Osim 183 dana plovidbe, u porezne olakšice pripada i porezni dodatak od 400 kuna za svaki dan na brodu. Svalina je rekao da su u SPH očekivali da će pomorski dodatak biti veći od 400 kuna.

Oko 30 posto pomoraca nije uspjelo ostvariti 183 dana plovidbe, ali bi, da je pomorski dodatak bio veći, i dio tih pomoraca bio oslobođen plaćanja poreza na dohodak, naveo je.

Ocijenio je da su prava pomoraca u zdravstvenom osiguranju upitna, da mnogi nemaju zdravstvene knjižice i ne znaju kako obaviti preglede koji se čekaju mjesecima, pa, iako plaćaju zdravstveno osiguranje, koriste usluge privatnih klinika.

Ako se ne učini ništa, moguće je da će neki od pomoraca ovako završiti, kazao je Svalina pokazujući na tajnika SPH Pradraga Brazzodura, koji je na konferenciju za novinare došao u "zatvorskom odijelu" i "lancima."

Brazzoduro je rekao da "država nije pomorcima skrojila ništa osim ove uniforme", da su pomorci istjerani iz sustava beneficiranog radnog staža i da sami plaćaju sve certifikate i isprave.

Dodao je da Pomorski zakonik oslobađa hrvatske brodare od plaćanja poreza na dobit i da to pomaže brodarima, ali uz istovremeno oporezivanje i uništavanje pomoraca, koje će brodari, nakon što hrvatski pomorci nestanu, lako zamijeniti stranim pomorcima, primjerice s Filipina.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćeno je prošlog tjedna da unatoč zahtjevima pomoraca u međunarodnoj plovidbi da se odgodi njihovo uvođenje u porezni sustav na godinu dana te odgode neće biti, kao ni odgode socijalne reforme za pomorce koja je u primjeni od ove godine

Iz SPH su podsjetili da je na današnji dan, 20. siječnja 1947., osnovana riječka brodarska kompanije Croatia Line (bivša Jugolinija), koja je 90-tih ostala bez flote i potom je likvidirana u stečaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi