složeno je

Poljska želi dignuti minimalac 20 posto, ekonomisti tvrde: To ne vodi nikud!

21.06.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Poljska vlada predložila je podizanje minimalne plaće u toj zemlji za čak 23 posto, što su oštro kritizirali ekonomisti

Vladajuća stranka PiS (Pravo i pravda) želi dignuti minimalac s 3490 zlota (785 eura) na 4242 zlota (950 eura) od prvog siječnja iduće godine, s opcijom da se minimalac dodatno poveća na okruglih 4300 zlota (969 eura) od srpnja 2024.

Vlada Mateusza Morawieckog ove jeseni želi osigurati treći mandat zaredom, što je dosad nezabilježeno u povijesti demokratske Poljske. Prema anketama, to će im i uspjeti.

Dizanje minimalne plaće, prema vladinim dužnosnicima, pomoći će ljudima s rastućim troškovima života i inflacijom koja se drži na jako visokih 13 posto.

Šef poljske narodne banke Adam Glapinski ranije ovog mjeseca najavio je spuštanje kamatnih stopa ako inflacija padne na jednoznamenkasti iznos, što su ekonomisti komercijalnih banaka nazvali preuranjenim potezom.

'U Poljskoj je dezinflacija jako spora i njeno spuštanje na jednoznamenkaste razine uopće nije na vidiku, pogotovo ako uzmemo u obzir oporavak gospodarskog rasta i ekspanzivnu fiskalnu politiku', komentiraju analitičari banke ING.

  • +2
Mateusz Morawiecki, poljski premijer Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Poljski proračunski deficit ove godine porastao je s 24 na frapantne 92 milijarde zlota ili 20 milijardi eura zbog plana Family 500+, prema kojem roditelji sve maloljetne djece, bez obzira na imovinski status, svaki mjesec dobivaju 500 zlota, tj. 112 eura.

Zbog enormnih poticaja Poljska prema ekonomistima ima najslabije izglede u borbi protiv inflacije te bi joj 'godio' rast plaća manji od pet posto godišnje, uz manje potrošnje i više investicija.

Ekonomiste još više brine to što će Pravo i pravda izbaciti nove poticajne mjere pred izbore, zbog predizborne kampanje, što će samo ubrzati inflaciju.

Kako u Poljskoj tri milijuna ljudi prima minimalac, prvi izračuni govore da bi to moglo dovesti do rasta plaća od oko četiri posto na razini cijele zemlje, a posljedično, i radnici koji primaju više od minimalnog iznosa počet će tražiti povišice jer se zemlja bori s nestašicom radnika i uživa rekordno visoku zaposlenost.