NOVI IZAZOVI

Margrethe Vestager želi biti šefica Europske investicijske banke

21.06.2023 u 09:00

Bionic
Reading

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu spremnu za digitalno doba i europska povjerenica za tržišno natjecanje, potvrdila je da konkurira za čelnu poziciju Europske investicijske banke

Vestager je izrazila zadovoljstvo time što je danska vlada istaknula njezino ime u kandidaturi za poziciju predsjednika Europske investicijske banke, te je potvrdila da je na raspolaganju za predstojeći izborni proces.

Ako bude izabrana, Vestager će biti prva žena predsjednica na čelu EU banke unije koja financira programe unutar bloka i inozemstva. To je pozicija s puno mogućnosti za izgradnju međunarodnog profila, rad na vrućim temama od klime do sukoba i - naslikavanje, piše Politico.

Werner Hoyer, sadašnji predsjednik EIB-a, odstupit će krajem ove godine nakon dva mandata. Kad bi Vestager preuzela tu dužnost, napustila bi Europsku komisiju puno prije isteka vlastitog mandata u listopadu 2024.

Ministri financija vjerojatno će raspravljati o njezinoj kandidaturi na neformalnom sastanku u rujnu. Iako se vlade obično pokušavaju dogovoriti konsenzusom, one također mogu glasovati.