MIROVINSKA REFORMA

Pogledajte pod kojim uvjetima roditelji dobivaju dodatni staž za djecu i tko će od toga imati najviše koristi

27.11.2018 u 11:41

Bionic
Reading

U završnu verziju mirovinske reforme ušla je i demografska mjera kojom se roditeljima priznaje šest mjeseci dodatnog staža po djetetu. Na taj način ispravit će se nepravda do koje dolazi zbog smanjene mirovinske osnovice u razdoblju korištenja rodiljnog dopusta

Ova mjera odnosi se samo na nove umirovljenike koji će ići u mirovinu po novom zakonu. Primjerice, ako netko ima dvoje djece, a koristio je rodiljni dopust, u trenutku kada bude išao u mirovinu, imat će godinu staža više.

Dodatni staž mogu ostvariti majke ili očevi, ovisno o tome tko je koristio rodiljni dopust.

'Oni će za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta moći dobiti više staža. Time smo htjeli ispraviti nepravdu. Naime, sada kada se gleda radni vijek roditelja, oni su kažnjeni jer im se umanjuje prosječna plaća tijekom rodiljnog dopusta', pojasnio je ministar Marko Pavić u razgovoru za 24 sata.

To znači da će za svako dijete mirovina biti uvećana za 2,04 posto, uz pretpostavku da su ostvareni ostali uvjeti za mirovinu.

Dakle nema ograničenja toga koliko se dodatnih godina staža može dobiti temeljem rođenja djece, ali najprije treba ostvariti osnovni uvjet, a to je životna dob i minimalni broj godina staža.

  • +9
Marko Pavić o reformi mirovinskog sustava Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Po novom zakonu žene će od iduće godine u prijevremenu mirovinu moći ići s 32 godine i četiri mjeseca staža i 57 godina i četiri mjeseca života. Pritom im se zbog ranijeg umirovljenja mirovina smanjuje za 0,3 posto za svaki raniji mjesec umirovljenja. Nova mjera priznavanja 'roditeljskog staža' umanjit će penalizaciju.

Tako će se, primjerice, ženi s dvoje djece koja ide pet godina ranije u mirovinu primanja umanjiti za 14 posto, a ne za 18 posto, koliko bi se umanjila bez 'roditeljskog staža'.

sve osim nogometa

Učitavanje...