energetski udar

Pogledajte koliko će vam pasti računi za plin ako država smanji PDV i što je napravila tvrtka koja sama potroši četvrtinu plina u cijeloj Hrvatskoj

27.01.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Na plin se grije 650 tisuća kućanstava, ali i dobar dio industrije. Samo u Zagrebu potroši se 60 posto plina, kutinska Petrokemija troši 25 posto, ostalo potroši cijela Hrvatska, javlja Dnevnik.hr

Nekoliko je mogućih scenarija nakon 1. travnja. Računi će vam biti veći, i to znatno. Sada prosječna obitelj potroši 4875 kuna na godinu na plin, pojašnjava Dnevnik.hr.

Ako PDV na plin ostane 25 posto, a cijene nastave biti ovako visoke, račun na godišnjoj razni skače na 8625 kuna. Odluče li iz Banskih dvora svesti PDV na 13 posto, račun će biti manji, ali i dalje za mnoge neodrživih 7797 kuna.

Bude li pak PDV spušten na pet posto, račun će u prosjeku iznositi 7245 kuna. I na kraju, odrekne li se Vlada naplate PDV-a, račun bi iznosio 6900 kuna.

Plin se po tržišnim cijenama već prodaje poduzetnicima i industriji. Iako su kućanstva zasad zaštićena, drugi trpe. Industrija koja se grije na plin, škole, bolnice, restorani, frizeri, svi oni dobivaju uvećane račune.

Velika opasnost je i za poljoprivrednike, jer kutinska Petrokemija već je za 200 do 300 posto povećala cijenu umjetnih gnojiva. A proljeće dolazi. Inače, 80 posto plina troši gospodarstvo, a kućanstva samo 20 posto. Nezaštićeni poduzetnici, nema sumnje, ili će zatvarati pogone ili će njihove usluge poskupjeti. Dakle inflacija dolazi na velika vrata.

Igranje PDV-om ima i posljedice za proračun. Od plina država prikupi 1,2 milijarde kuna na godinu. Ministar Marić, kada Vlada ne bi intervenirala, dobio bi dodatnih tristo milijuna kuna. Smanji li PDV na 13 posto, u blagajni će biti 31 milijun kuna manje. Padne li PDV na pet posto, Marić je kraći za 252 milijuna kuna. A odrekne li se Vlada PDV-a, proračun je u rupi od 390 milijuna kuna.

Ovo je priča samo o plinu, ali ne zaboravite, i struja je odletjela u nebo. Stoga se pripremite za energetski udar.