UREDBA ZA OPSKRBLJIVAČE

Dok cijene divljaju, Vlada je specijalnim manevrom spriječila poskupljenje električne energije

21.12.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Kako bi se ublažio utjecaj aktualnog divljanja cijena električne energije na opskrbljivače, a time i na krajnje potrošače, Vlada je odlučila da se poveća udio koji opskrbljivači otkupljuju od povlaštenih proizvođača s 40 na 60 posto neto isporučene električne energije, piše u utorak Večernji list

Regulirana otkupna, povlaštena cijena električne energije iznosi 0,42 kn/kWh, odnosno 55 eura/MWh što je daleko ispod razine trenutačno tržišnih cijena struje koje na burzama dosežu i do 400 eura/MWh.

Kako se navodi u Uredbi o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora, opskrbljivači su dužni preuzeti udio izražen u postotku u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača električne energije koji su u sustavu poticaja Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), po reguliranoj otkupnoj cijeni koja iznosi 0,42 kn/kWh i to u postotku koji se određuje tom Uredbom.

Uredba je prvi put donesena 2018. za 2019. godinu kada se preko burze trgovalo s 30 posto električne energije proizvedene u sustavu poticaja. Uredba je izmijenjena 2019. za 2020. kada je HROTE na burzi trgovao sa 60 posto električne energije proizvedene u sustavu poticaja.

Uredba ima za cilj otvaranje tržišta, odnosno da opskrbljivači mogu tržišno nabavljati električnu energiju iz jeftinijih izvora bez obveze otkupa od HROTE-a, navode u Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. No, u uvjetima poremećaja cijena kakav se bilježi u trećem kvartalu ove godine, ističu da udio koji se određuje Uredbom, po navedenoj cijeni, može znatno utjecati na stabiliziranje tržišta električne energije.

Naglašavaju da će opskrbljivači u odnosu na prethodnu Uredbu iz 2019., biti u mogućnosti, u smislu obveznog otkupa dobiti 20 posto više električne energije po cijeni koja se predviđa da neće moći biti postignuta trgovanjem na burzi.

U isto vrijeme HROTE će na burzi plasirati ostatak od 40 posto proizvodnje u sustavu poticanja. HROTE će zbog toga imati manje prihode u 2022., a to se planira nadoknaditi sredstvima iz sustava trgovanja emisijama CO.

U Ministarstvu navode da je cilj ove mjere zadržati naknadu za obnovljive izvore energije na istoj razini od 10,5 lipa/kWh, a koju plaćaju krajnji potrošači.

U HROTE-u kažu da na ovu odluku Vlade gledaju kao na intervenciju u cilju stabiliziranja tržišta električne energije u RH, koje je u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog ekstremno visokih cijena električne energije, postao ozbiljan izazov kako za gospodarstvo tako i za kućanstva kao krajnje kupce, osobito za ranjivije skupine, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.