pod sankcijama

Slijedi li dodatno poskupljenje hrane nakon poteza norveškog proizvođača umjetnih gnojiva

10.01.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara objavio je u ponedjeljak da će zbog međunarodnih sankcija obustaviti kupnju potaše iz Bjelorusije do 1. travnja, što bi moglo dodatno povećati troškove poljoprivrednika i podići ionako visoke cijene hrane

Yara je ključni klijent državne kompanije Belaruskalija, koja spada među vodeće svjetske proizvođače kalijevog karbonata, važnog izvora inozemnih prihoda za Bjelorusiju.

Norveška tvrtka priopćila je da obustaviti nabavu potaše iz Bjelorusije unatoč tome što je bila u potpunosti u skladu sa sankcijama.

"Drugi dijelovi opskrbnog lanca povlače iz Bjelorusije osnovne usluge potrebne za izvoz potaše, pa je Yara pokrenula postupak obustave aktivnosti nabave", stoji u priopćenju tvrtke.

U Yari procjenjuju da njihova nabava čini 10 do 15 posto godišnje proizvodnje Belaruskalija. Potašu kupuju od njegovog ogranka za prodaju Belarus Potash Company koji nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira Yarinu objavu.

Zapadne sile ograničile su uvoz potaše iz Bjelorusije u sklopu sankcija koje su uvele režimu predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog, kako tvrde, krivotvorenja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Oporbena bjeloruska političarka Svetlana Tihanovska u više je navrata iz egzila apelirala na Yaru da obustavi aktivnosti u Bjelorusiji. Kompanija je u kolovozu prošle godine odgovorila da će razmotriti njezin apel.

  • +2
Aleksandar Lukašenko Izvor: EPA / Autor: SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Yara nabavlja potašu od devet dobavljača diljem svijeta, prema prošlogodišnjem izvješću o održivosti.

"U sklopu naših aktivnost upravljanja rizicima nastavljamo s potragom za alternativnim opcijama nabave kako bismo bili spremni reagirati u slučaju poremćaja u nabavnim lancima", naglasila je glasnogovornica Yare.

Cijene umjetnih gnojiva snažno rastu u posljednje vrijeme i zbog poskupljnja prirodnog plina, ključne sirovine. To pak znači veće troškove za ratare i potencijalno slabiju žetvu. Upravo su žitarice najviše poskupjele u 2021., za čak 27 posto, utvrdila je UN-ova agencija za hranu FAO.