PRORAČUNSKA TRANSPARENTNOST

Pogledajte koji gradovi i općine najbolje informiraju građane o financijama

02.07.2018 u 14:14

Bionic
Reading

Proračunska transparentnost lokalnih jedinica u Hrvatskoj iz godine u godinu se popravlja, no i dalje postoje prevelike razlike među pojedinim općinama i gradovima, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju istraživanja Instituta za javne financije (IJF)

Novo istraživanje transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica pokazalo je da se prosječna proračunska transparentnost popravila - u četiri posljednja ciklusa se gotovo udvostručila, s 1,8 na 3,52 objavljenih dokumenata.

Pritom, najveću su transparentnost pokazale županije s prosjekom od 4,9 objavljenih dokumenata, a slijede gradovi s 4 te općine s 3,3 prosječno objavljenih proračunskih dokumenata.

Transparentnost se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, a u ovom slučaju radi se o pet dokumenata - godišnjem izvršenju proračuna za 2016. godinu, polugodišnjem izvršenju proračuna za 2017., prijedlogu proračuna za 2018., izglasanom proračunu za 2018. i proračunskom vodiču za građane za 2018. godinu.

Kako je istaknula znanstvenica u IJF-u Mihaela Bronić, prosječna se transparentnost iz godine u godinu popravlja, no razlike su velike i dosta još općina i gradova treba uložiti trud da objave svih pet dokumenata, pri čemu napominje da 25 općina nema još niti jedan dokument, a 41 općina i dva grada su objavile po jedan.

Kada se promatra najveći skok u razini transparentnosti, koja se kreće od nule do pet, prednjače općine Dugopolje, Posedarje, Rugvica i Svetvinčenat, koje su u odnosu na prošlu godinu, kada nisu objavile niti jedan dokument, ove objavile svih pet, dok su općina Vela Luka te gradovi Vodnjan i Pleternica "skočili" s jednog dokumenta na njih pet.

Ocjenu transparetnosti pojedinog grada, općine ili žuvanije možete pogledati na interaktivnoj karti.

Priznanje IJF-a za objavljenih pet traženih dokumenata ove je godine dobilo 17 županija, 54 grada i 107 općina, a po prvi puta se dogodilo da nema ni jednog grada bez objavljenog bar jednog dokumenta. Od ove godine i sve općine imaju službenu internetsku stranicu.

Zagreb je dobio odličnu ocjenu za transparentnost proračuna Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott kazala je da ih raduje što sve veći broj lokalnih jedinica objavljuje sve više proračunskih dokumenata, no upozorava da trebamo biti svjesni da objava samo pet dokumenata nikako ne podrazumijeva niti apsolutnu transparentnost i odgovornost lokalne vlasti, već je to tek početak puta ka višim razinama transparentnosti.

Ott se nada da će Vlada novim zakonima o proračunu i fiskalnoj odgovornosti riješiti problem "rascjepkanosti" i funkcionalne raspodjele nadležnosti lokalnih jedinica. Smatra da pritom između ostalog treba utvrditi ima li uopće smisla i opravdanja postojanje lokalnih jedinica koje već godinama ne mogu osigurati čak ni zakonom propisanu razinu transparentnosti, niti bi kadre plaćati kazne u slučaju neispunjavanja zakona.

Pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo napomenula je da odredbe novog zakona o proračunu propisuju načelo transparentnosti te obvezuju lokalne jedinice na objavu svih ključnih proračunskih dokumenata. Kaže da se pri objavi dokumenata važno izdignuti s razine puke forme te objaviti podatke koji pružaju važnu informaciju.

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić je rekla da su ovogodišnje izmjene zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji predviđa i novosti oko donošenja proračuna, dovele do toga da se samo u jednoj općini načelnik i vijeće nisu uspjeli dogovoriti oko proračuna te se moralo ići na izbore.

"Izmjene zakona su dovele do toga da načelnici i gradonačelnici i lokalna vijeća moraju sve više i više surađivati te što transparentnije planirati proračune", kaže Prpić.