BLIŽI SE ISPLATA

Početkom svibnja stižu prvi povrati poreza, provjerili smo kome se smiješi najveći dobitak

24.03.2022 u 07:22

Bionic
Reading

Za mjesec dana na račune više od 600 tisuća građana počet će stizati povrat poreza na dohodak za prošlu godinu. Provjerili smo tko može očekivati uplatu, a kome će stići 'čestitka' poreznika uz zahtjev za nadoplatu poreza

Porezna uprava procjenjuje da će broj rješenja te iznos povrata poreza biti u okvirima isplata za 2020. godinu, kada je građanima u posebnom i redovnom postupku vraćeno oko 1,89 milijardi kuna.

Iz Porezne najavljuju da će s uplatama povrata poreza započeti 2. svibnja ove godine. Za većinu građana, one koji ostvaruju primanja kroz plaće, mirovine i drugi dohodak (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu), godišnji porez na dohodak utvrđuje Porezna uprava u posebnom postupku na osnovi dostupnih podataka o ostvarenom dohotku.

Posebni postupak provodi se i za građane koji su do kraja veljače podnijeli zahtjev za korištenje propisanih prava na umanjenje dohotka, tj. radi priznanja neiskorištenih poreznih olakšica dostavom podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže. U posebnom postupku poreznici će uzeti u obzir i zahtjeve za preraspodjelu osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu te zahtjeve za uračunavanje plaćenog poreza na dohodak u inozemstvu u tuzemnu poreznu obvezu.

Postupak utvrđivanja poreza

Obračun godišnje porezne obveze provodi se na način da se od ukupnog iznosa oporezivih dohodaka oduzmu osnovni porezni odbitak (48.000 kuna) i pripadajuće porezne olakšice (za uzdržavane članove, invalidnost, donacije za neprofitne udruge i sl.). Utvrđena razlika je porezna osnovica te se na nju primjenjuju porezni razredi i porezne stope.

Na poreznu osnovicu do 360.000 kuna obračunava se porez po stopi od 20 posto, a na razliku preko tog iznosa porez po stopi od 30 posto, sve uvećano za prirez prema mjestu prebivališta.

Od obračunate ukupne svote poreza na dohodak i prireza odbijaju se predujmovi poreza i prireza plaćeni tijekom 2021. te se utvrđuje razlika. Ako je ona pozitivna, porezni obveznik mora platiti navedenu svotu, a ako je negativna, ostvaruje pravo na povrat preplaćenog poreza i prireza.

Tko će dobiti povrat poreza?

Najveći dobitnici su zaposlenici mlađi od 30 godina koji imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2021. plaćenog po stopi od 20 posto. Zaposlenici koji su lani bili mlađi od 25 godina dobit će povrat cjelokupnog iznosa plaćenog poreza, a onima između 26 i 30 godina života država će vratiti polovicu naplaćenih davanja. Važno je naglasiti da datum rođenja nema utjecaja na ostvarenje prava. Pun iznos povrata dobit će svi rođeni 1996. godine i kasnije, a osobe rođene od 1991. do 1995. dobit će povrat od 50 posto.

  • +5
Ministar Marić najavio je prve isplate povrata poreza za početak svibnja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Na povrat poreza mogu računati i svi uplatitelji poreza koji nisu u potpunosti iskoristili osnovni porezni odbitak ili neku poreznu olakšicu. Primjerice, povrat mogu očekivati zaposlenici koji nisu bili u radnom odnosu cijele godine ili ako su tijekom godine ostvarili pravo na neku poreznu olakšicu (uzdržavani član, invalidnost i sl.), a to su naknadno prijavili Poreznoj upravi.

Povrat mogu očekivati i građani koji su se preselili u mjesto unutar prve skupine porezno potpomognutih područja ili u Vukovar te ako tijekom godine nisu iskoristili pravo na umanjenje poreza za 50 posto, a podnijeli su zahtjev za korištenje te porezne olakšice.

Na povrat imaju pravo i osobe koje su lani ostvarivale isključivo primitke od drugog dohotka (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu) jer nisu mogle koristiti osobni odbitak tijekom godine, već isključivo po godišnjem obračunu poreza.

Tko će morati nadoplatiti porez?

Dug prema Poreznoj upravi pojavit će se kod onih poreznih obveznika koji su prošle godine koristili porezne olakšice na koje nisu imali pravo. Primjerice, ako je porezni obveznik prijavio uzdržavanog člana koji je ostvario godišnje oporezive prihode iznad 15.000 kuna, morat će platiti razliku poreza na dohodak.

Prema podacima Porezne uprave, prošle godine proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za ukupno 694.674 porezna obveznika - građana.

Pritom je većina njih (633.278) ostvarila povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak u iznosu od 1,73 milijarde kuna dok je kod ukupno 50.006 obveznika utvrđena razlika za uplatu u iznosu od 107,25 milijuna kuna. Kod preostalih 11.390 poreznih obveznika nije bilo razlike za povrat ili za uplatu, podaci su Porezne uprave.